Adamová: Soudní spory o alimenty se musí zkrátit

30. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Návrh zákona o zálohovaném výživném má řadu odpůrců a kritiků. K těm patří taky opoziční TOP 09. Jaké výhrady máte vůči této normě? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, výbor pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Zodpovědní rodiče by se neměli za nezodpovědné skládat na jejich nejzákladnější povinnost, kterou mají. To jest vyživovací povinnost vůči vlastním dětem. Systém sociálních dávek už je v České republice poměrně rozmanitý. Ti, kteří se opravdu ocitnou v nouzi, mají možnost požádat o celou řadu sociálních dávek. Není tedy nutné zavádět novou.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Proč se za dlouhé roky příliš nezměnila vymahatelnost dluhu v oblasti výživného?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, výbor pro sociální politiku, PS /TOP 09/

To je přesně oblast, kterou bychom měli zlepšovat. Vymahatelnost práva u nás není uspokojivá. Navrhujeme, abychom se věnovali této stránce věci. Soudní spory, které se vedou ohledně alimentů, by měly být mnohem rychleji vyřizovány, lhůty by měly být kratší. Měli bychom se snažit, aby byly vymožitelné od těch, kteří odpovědnost mají. Proč se to nedaří, nedokážu říct. Tato vláda neudělala žádné kroky, které by vedly ke zlepšení. Co určitě pomohlo, bylo zavedení alternativního trestu zabavování řidičského průkazu. Když se před lety toto opatření zavedlo, rapidně se zvýšila možnost vymáhat výživné. Mnohem účinnější, než soudní spory, jsou také exekuce. Jsem velmi skeptická, že by byl stát schopen od neplatičů, pokud za ně zálohové výživné zaplatí, následně vymoci nějakou částku. I samotný návrh hovoří jenom o 10 procentech úspěšnosti, což je naprosto mizerné.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Na druhou stranu, nemohl by stát být úspěšnější než samotné matky?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, výbor pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Praxe z blízkého Slovenska, kde takovouto dávku zavedli, ukazuje, že stát ve vymáhání příliš úspěšnější není. Musíme se snažit zlepšit neuspokojivou situaci na straně vymáhání už dnes, zavést lhůty. TOP 09 navíc navrhuje, abychom už za 2 měsíce nezaplaceného výživného považovali tento čin za trestný. Aby byl mnohem větší tlak na neplatiče. Samozřejmě není cílem dostat neplatiče do vězení. Z vězení už nebude tuplem platit. Důležité ale je, abychom měli alternativní cesty, jako je právě zabavování řidičského průkazu, které se ukazuje jako efektivnější. Pak je také důležitá stránka prevence. Celá řada sporů mezi rodiči vychází ze samotného rozvodového řízení, které neprobíhá úplně hladce, a to zejména vůči poškozeným dětem. Tam si myslím, že bychom se měli snažit co nejvíce uplatňovat takzvanou Cochemskou praxi, která se snaží o to, aby byly od samého počátku spory vyřizovány co nejefektivněji a nejcitlivěji vůči všem stranám. Tím také dochází k větší chuti rodičů se dohodnout i ohledně výživného.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Když jste mluvila o trestnosti při vymáhání. Je dvouměsíční lhůta dostatečná? Některé samoživitelky si stěžují, že stačí jedno nezaplacení a mají problém.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, výbor pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Tady pak musí nastoupit stát ve formě institutů, které už dneska existují. Máme celou řadu sociálních dávek, třeba v hmotné nouzi, na bydlení, příspěvek na živobytí, přídavky na děti a tak dále. Nemá se ale dostávat do role institut, který některým dá signál, že jejich odpovědnost není vlastně až tak nutná. Stát to za ně přece zaplatí a postará se místo nich. Povinnost přece mají rodiče.

Zdroj: 90', ČT24, 29. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme