Adamová: Sociální systém stojí na vzájemné solidaritě

19. 9. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Řečeno výstižně slovy - klasika, každý se chce dožít vysokého věku, ale nikdo nechce být starý. Stáří je zkrátka velmi specifické životní období, které mnoho lidí očekává s obavami a v mnoha případech bohužel nikoliv neopodstatněnými. Jestliže platí, že úroveň každé společnosti se pozná také podle toho, jak se dokáže postarat o nejstarší generaci, pak si myslím, že máme stále ještě co dohánět. Problém seniorů má ovšem tolik různých aspektů a tolik různých rovin, že omezit se pouze na aktuální politické téma, kterým je určení horní hranice pro odchod do důchodu, mi nepřipadá úplně šťastné.

Začněme rozhodnutím vlády, která se nakonec shodla, že maximální věk pro odchod do důchodu se alespoň pro příštích 5 let do budoucna zafixuje na 65. roce života, týká se to roku 2030.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Jedná se o tah, který se ve skutečnosti týká lidí, kteří se narodili v roce 1965 a dál. Do doby, než půjdou do důchodu, se systém může ještě mnohokrát změnit. V tomto směru bych trošku podezírala sociální demokraty, že si myslí, že občané tohoto státu jsou natolik hloupí, že si to nejsou schopni uvědomit. Přitom tuto blamáž sami uznali v rámci důvodové zprávy tohoto materiálu, protože je tam navrženo, že v budoucích 5 letech, kdy by se ta hranice měla opět posuzovat, by už mohla být 67,5 roku. Je to zatím jenom imaginární věc, která vůbec není součástí nějakého systému. Je to jenom jeden z prvků, protože o celém systému důchodu se tato vláda odmítá bavit. Odmítá odpovědět na základní otázku, kolik budou mít budoucí důchodci na důchodech. To si myslím, že je mnohem důležitější.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Andrej Babiš řekl, je předčasné a nelogické řešit tuto změnu, která se beztak projeví až v roce 2030. Mezitím se vystřídá určitě nějakých 5, 6 vlád. Není to spíš vytváření jakési kvazi jistoty?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nesouhlasím s ČSSD, že tímto dáváme nějakou jistotu. To je to jediné, co tímto opravdu nepřinášíme. De facto je to mnohem méně jisté. V současné chvíli ročníky kolem roku 1965 a dál narození nevědí, co bude. Tento krok musí posvětit také parlament, takže je ještě možnost, že vláda tento záměr vůbec neprosadí. Podle toho, jak to funguje dnes, se vláda poměrně jednoduše dopočítala, jaký věk odchodu do důchodu se nás týká. Prodlužuje se délka života a všechny tyto aspekty se musí brát v potaz. Nesmíme se dívat jenom na jeden parametr z celého důchodového systému a opomíjet, že důchody musíme z něčeho zaplatit.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Kolega Pícl z ČSSD říkal, že deficit důchodového účtu se zmenšuje. Souhlasíte s tím? Jde mi o to kolik?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

V současné době je to asi 30 miliard. Byl i 50 miliard ale to je dané ekonomickou situací. Nelze se dívat jenom na důchodový systém. Budoucí rozpočet bude zatížený i v dalších parametrech, a to v sociálních službách, protože, jak stárne populace, bude jich potřeba mnohem více. Stejně tak zdravotní systém. Všechny tyto věci jsou propojené. Je to jeden velký problém, který musíme být schopni vyřešit a musíme být schopni říct, z čeho ty peníze budeme brát.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Česká populace, jak už jsme říkali, stárne a nejenom ta česká. Dá se říci obecně evropská. Ze všech stran slyšíme volání po tom, aby lidé nespoléhali jenom na stát, ale aby se systematicky zajišťovali nejlépe od chvíle, kdy začnou pracovat. Problém je v tom, že stále platí průběžný systém a prozatím neexistuje žádná státem garantovaná možnost zcela bezpečného odkládání peněz na penzi. Navíc lidé, kteří do důchodu odcházejí dnes, měli prakticky jen velmi malou možnost využít nějakou výraznější nadstavbu a na finance od státu se zkrátka spoléhat musí. Vinou některých poměrně nešťastných politických prohlášení z posledních let se také ve společnosti začal objevovat jeden nový nezdravý fenomén. Já jsem proto vybral jeden posluchačský názor, kterého, myslím, velmi pregnantně charakterizuje.

posluchač

Víte, mně hrozně vadí, že společnost udržuje určité negativní vztahy mezi starou a mladou generací. Oni nás označují za „netáhla“ a podobně. Jenomže ať už taky někdo řekne, že všichni tito lidé dřeli a dělali. Díky tomu taky se mohlo privatizovat všechno, co se privatizovalo. A my jsme si na své důchody vydělali. Tak nechci, aby to bylo takhle tlumočený, že nás někdo živí. To, že se ty peníze někde ztratily, tím by se měl někdo zabývat, protože tohle je trestná záležitost. Existují rozpočtová pravidla, přísné rozpočtové určení každé kapitoly. Najednou se to pominulo. A staří lidi se teď berou, jako že jsou někdo, kdo tady překáží, kdo tady parazituje na společnosti. Vždyť my jsme, proboha, dělali. Za náma práce je.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Jak to pan posluchač prezentoval, tak to bohužel mnozí vnímají. A je to nešťastné, debata je někdy vyhrocená. Rozhodně bych v tomto směru nestavěla bariéry mezi generacemi. Naopak, myslím si, že je důležité, abychom vnímali, že celý sociální systém je postavený na vzájemné solidaritě. Solidarita je určitě slovem, které by se mělo zdůrazňovat. Platí to i vůči důchodcům, i vůči handicapovaným a dalším skupinám, které nemají tak snadné postavení.

Pokud hovoříme o motivaci k vyšší natalitě, víme, které problémy trápí mladé rodiny. U nás je to především schopnost sladit pracovní a rodinný život. Na tom může pracovat opozice s koalicí, protože jsou to věci, které jsou napříč spektrem pochopitelné a uchopitelné. Mrzí mě, že téma částečných úvazků, ve kterých v České republice zaostáváme výrazně, současná paní ministryně vůbec neuchopila a neřeší ji. Za celé 3 roky nepředstavila nic, co by se této problematiky týkalo. Jde jenom cestou zvyšování sociálních dávek, čímž zatěžuje sociální systém. Sice si to dnes možná můžeme dovolit, protože ekonomická situace je dobrá, ale to nebude trvat věčně. Potom se tyto dávky budou velice složitě rušit.

Pane Pícle, reagujte?

Michal PÍCL, ekonomický expert ČSSD

Jsem rád, že kolegyně z TOP 09 nabídla pomocnou ruku. V současné době se ve sněmovně řeší otcovská dovolená, takže myslím, že to asi hladce projde. Co se týče těch úvazků, tam s vámi souhlasím. Myslím, že to je budoucnost, která se má řešit tím. To, že to zatím ministryně nepředložila, do konce volebního období je ještě dost času.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To bych s vámi nesouhlasila. Vidím, jak pomalu se ve sněmovně projednávají zákony. Dneska tam máme nejvíce bodů, na které se ještě nedostalo, jaké tam kdy bylo. Osobně jsme předložila návrh, který se týká rodičovské dovolené. Ten paní ministryně nějak mírně poupravila a předložila jej sama. Tento návrh už tam leží víc jak rok a k jeho projednání nedošlo. Proto bych v tomhle společně s vámi až tak optimistická nebyla.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Paní ministryně Marksová a její výrok: "Nemá smysl stavět další domovy pro seniory, budoucnost vidím spíše v terénní péči."

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Myslím, že většina lidí, a dokazují to i průzkumy, chce zemřít doma a v okruhu svých nejbližších. Určitě by 80 procent lidí nerado zemřelo v nemocničním zařízení nebo v léčebně dlouhodobě nemocných. Proto si myslím, že podpora zejména těch terénních služeb je opravdu na místě a je jich stále nedostatek.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Paní poslankyně, loni v červnu jste v České televizi prohlásila: "Ten systém potřebuje důraznější větší proměnu, protože my musíme řešit tu situaci dnešních třicátníků, čtyřicátníků. Ta opravdu nemá jistotu, že pokud půjde do důchodu za těch zhruba 35 let, tak se bude moci spolehnout na to, že alespoň část těch jejich nákladů v tom věku pokryje nějaký důchod, který dostanou od státu." Platí to stále?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Platí to stále, za ten rok se nic nezměnilo. Vláda dělá jen změny takzvaného třetího pilíře, to je doplňkové penzijní spoření. Vláda nedělá a nepřipravuje žádnou opravdovou reformu systému. Političtí předchůdci se bavili asi zhruba 20 let o nějaké podobě důchodové reformy. Když byla za bývalé vlády taková reforma zavedena, tak jsme od sociální demokracie pouze slyšeli, že jakmile se dostanou k vládě, tak druhý důchodový pilíř zruší. U toho nikdy neříkali B, tedy čím druhý pilíř nahradí a jak zajistí, že bude stačit jenom průběžný pilíř tak, aby zajistil dalším generacím důchody.

zdroj: ČRo Plus, Názory a argumenty, 17. 9. 2016