Adamová: Sociální služby musí být kvalitní a dostupné

22. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní strany TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Projednávání novely o sociálních službách je znovu odloženo. Premiér řekl, že deadline je konec března. Stihne novela projít legislativním procesem?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/

Obávám se, že nikoliv. Je důležité říci, že ta novela je opravdu potřebná. Mrzí mě, že zákon je špatně připravený, protože na něm ministerstvo pracovalo několik let. Teď před koncem volebního období bude takto zásadní novelu sněmovna těžko schopná projednat tak, aby celý legislativní proces doběhl do konce.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Které pasáže by se měly v novele změnit? Co je nedotažené do konce?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/

Je tam celá řada změn, které se týkají nových služeb, třeba služby pro ohrožené děti, rodiny, které se tam nově vkládají. Myslím, že připomínky, které se sklánějí k tomuto konkrétnímu návrhu, jsou relevantní, protože dochází k určité duplikaci systému a k nepřehlednosti nově definovaných služeb, kde na to mohou doplatit zejména nejzranitelnější, kterých se služby týkají. To jsou ohrožené, často týrané a zanedbávané děti. Tady v tom je určitě potřeba ještě hodně změn oproti tomu, jak byl zákon předložen. To je jeden z velkých výčtů připomínek, které se na zákon snesly.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Ministryně Marksová hovořila o mandatorních výdajích. Jak jsme mohli slyšet, tak částečně ustoupila. Je dlouhodobé financování v této oblasti potřeba?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/

Myslím, že to je jedna z věcí, která je potřebná. Jak vím z rozhovorů s poskytovateli sociálních služeb, tak je to jedna z nejzásadnějších věcí, která je trápí. Je to určitá nejistota, která přichází s každým rokem. Na začátku roku nevědí, jak budou schopni financovat svoje služby a musí získávat velice složitě úvěry na základní poskytování toho, co je jejich vlastní činností. Pokud by se podařilo vyřešit tento problém, tak by se ulehčilo zejména ve službách, které jsou stabilní a dlouhodobé. Víceleté financování by bylo opravdu potřebné. Nicméně to není v zákoně řešeno kvalitně. Je důležité, aby nedocházelo každý rok znovu k žádostem o financování služeb. U stávajících si myslím, že by tam mohlo být tříleté období, kdy by měli poskytovalé sociálních služeb jistotu mnohem delšího období, po které budou mít z čeho financovat své služby a nebudou na nějakou dobu muset propouštět své pracovníky, anebo jim dokonce neplatit mzdy.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Měli bychom také zmínit zvýšení příspěvku pro lidi, kteří se bez pomoci neobejdou. To by mělo být z 13 200 korun na 19 200 korun. Pro stát by to ovšem znamenalo 1,8 miliardy korun. Váš pohled na to je jaký? Není pochyb, že potřeba to je. Unese to ovšem státní kasa?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/

Potřebné to určitě je. Už dávno před tím jsme varovali. Když se v minulosti zvyšoval příspěvek na péči, což bylo před pár měsíci, tak se zvyšoval plošně. Je důležité dívat se na to z pohledu uživatelů, kteří jsou v nejtěžší situaci. Jsou třeba trvale připoutáni na lůžko, vyžadují maximální péči. Tam jsme měli už dávno přidat víc. V tomto směru návrh spíše podpoříme. Je ale důležité, jak se bude diskuze a jeho podoba vyvíjet. Jak můžeme vidět, tak se na něm zatím neshodla ani vláda. Je taky potřeba si říci, kde ty peníze budeme brát. Ministerstvo práce a sociálních věcí toto většinou u svých návrhů nedělá.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Současný systém je také zatížen administrativou. Novela by poskytovatelům údajně ulehčila. Opravdu se tak stane? Je tato pasáž v pořádku?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/

Co se týče administrativy, je to jedna z dalších zásadních výtek, které mají poskytovatelé sociálních služeb. Jsou s tím dlouhodobě nespokojeni. Sice je to v zákoně deklarováno, ale obávám se, že touto cestou zákon nejde. Je to novými povinnostmi, které jsou v oblasti vzdělávání sociálních pracovníků. Jedná se třeba o supervize a další věci, kde se bude muset celá řada problémů řešit znovu spíše papírově. Deklarovaná snaha administrativy ubrat není nijak prokázána. Naopak bude administrativy ještě více, než je dnes. Sociální pracovníci napříč republikou, protože se s nimi bavím, ať už je to v Plzeňském nebo Zlínském kraji, říkají to samé: „Máme čím dál méně času na práci s klienty. Čím dál méně času na to, abychom mohli dělat sociální práci, kterou máme poskytovat. Více času nám zabírá administrativa a byrokracie, kterých přibývá a je to problém úplně všude.“

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Vedou se spory kolem toho, zda mají klokánky nebo paliativní péče patřit pod sociální služby nebo pod zdravotní služby. Kde byste je raději viděla?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/

Co se týče paliativní péče, byla by nejlepší norma, které by řešila toto pomezí. Je tam poskytována jak zdravotnická péče, tak sociální a nelze je od sebe oddělit. Jsou opravdu nutné obě dvě strany této mince. Nejlepší cestou by bylo udělat samostatný zákon, který by toto zdravotní a sociální pomezí dostatečně řešil a byl šitý na míru těmto službám. To jsou časté výtky i krajů, které už dnes v rámci financování do těchto služeb vstupují.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Zvažujete, že byste takový samostatný zákon předložili?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/

Toto pomezí se řeší už léta. V současné době existuje pracovní skupina na pomezí obou výborů, jak zdravotnického, tak sociálního, který se zabývá tím, jak by to mělo být řešeno. Určitě se na tom pracuje, bohužel ale bez konkrétního výsledku. Z opozice je velice složité takovou novelu připravit. Je nutné, aby se na tom domluvila ministerstva. Je to otázka zejména na současné ministry, kteří jsou z jedné strany, takže by mohli najít společnou řeč a dohodnout, aby byl systém ku prospěchu klientů, lidí, kteří jsou na sklonku života. Co se týče služeb péče o rodinu, respektive o malé děti nebo děti, které jsou znevýhodněné a týrané, tak tam se snesla celá řada připomínek. Například od ombudsmanky. S těmi musím souhlasit. Dochází k tomu, že by služby mohly být až duplicitní. Místo toho, abychom se snažili o podporu biologické rodiny a nemuselo docházet k odebrání dětí, pokud je to trošku možné, tak vytváříme mnohem širší počet poskytovatelů. Už dnes v rámci zákona o ochraně dětí, se snažíme, aby byly sociální služby opravdu kvalitní a dostupné. Tímto můžeme ale udělat spíš pravý opak. Opravdu by se mohlo stát, že v některých krajích, v některých místech, budou naopak chybět. Budu velice ráda, když se podaří i diskuze na ministerstvu dovést do zdárného konce.  Zejména by nám mělo jít o zájem dětí.

Zdroj: ČT24, 22. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme