Adamová: Sociální bydlení potřebuje revizi, ne nový zákon

8. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Zákon o sociálním bydlení je dost okleštěný. Myslíte si, že splní účel? Pomůže reálně lidem, kteří to potřebují?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Domnívám se, že tento zákon je špatně postavený. Ve sněmovně bychom měli velmi dlouze diskutovat o tom, jestli tak, jak je připraven, je dobře realizovatelný. Myslím, že celou řadu lidí, kteří jsou dnes schopni bydlet v běžných bytech, ale potřebují pouze státní podporu ve formě sociální dávky, hodí přes palubu. Dávky se nově sjednotí, což je v pořádku, ale tím pádem vzniká mnohem menší okruh příjemců, kteří by na ně měli nárok. Jsou to většinou lidé nízkopříjmoví, kteří běžně pracují. Jsou to lidé, kteří nepotřebují, abychom jim dali státní byt, ale chtějí bydlet v běžném nájemním bytě. Akorát k tomu potřebují dávku. Na ty se dostatečně nemyslí. Naopak se vytváří nová skupina lidí závislých na státní pomoci, kteří budou mít nárok na bydlení, ze kterého je bohužel už asi nikdy nedostaneme, takže ho budou mít navždy. Motivace opustit státem přidělený byt je úplně minimální. 

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Kolika lidí by se podle vás mělo týkat sociální bydlení? Ptám se i na to, kolik lidí v Česku potřebuje pomoci s bydlením a jaká je to finanční zátěž pro stát.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Podle toho, jak je ten zákon připravený, by mohl zahrnovat cílovou skupinu až okolo 480 000 osob. To je skoro 5 procent z celé populace v České republice. Domnívám se, že potřebujeme řešit jen ty nejpotřebnější. Ti se určitě pohybují pouze v desítkách tisíc, rozhodně ne ve stovkách tisíc, jak předpokládá zákon, který je předložený. Pokud by nedoznal žádných změn, tak náklady státu na výstavbu nových bytů, protože byty nejsou k dispozici, by byly v součtu až kolem 150 miliard korun, protože počítáme, že pomůžeme 100 tisícům domácností. Každý byt by byl v průměru za 1,5 milionu korun. To je opravdu až 150 miliard. To rozhodně není v možnostech ČR, ani to není žádoucí.

Jana Peroutková, moderátorka

Podle Vás by se tedy měla zmenšit cílová skupina, jak to třeba navrhuje i hnutí ANO?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Rozhodně ano. Souhlasím, že cílová skupina musí být menší. Dokonce si myslím, že ani nemusíme přijímat žádný nový zákon. Spíše bychom měli řešit současný systém tak, aby tam byla co nejmenší možnost jeho zneužití. Měli bychom pomáhat lidem, kteří to potřebují formou sociální dávky. Ne tím, že jim budeme poskytovat rovnou byt.

Jana Peroutková, moderátorka

Podle čeho se bude rozhodovat, kdo má a nemá nárok na sociální byt?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Podle podmínek, které jsou v zákoně. Pokud bude tento zákon přijat, tak by to byli lidé, kteří dnes mají nárok na sociální dávku. Jsou to lidé, kteří mají výdaje za bydlení vyšší než 40 procent započitatelných příjmů. Pokud z jejich příjmů dávají víc jak 40 procent na bydlení, tak už by měli mít nárok na sociální bydlení. Myslím, že je to opravdu velká skupina lidí. Je to hodně nedomyšlené.

Jana Peroutková, moderátorka

Zprostředkovat sociální bydlení by bylo pro obce dobrovolné. Nemělo by to pro ně být naopak povinné? Narážím tím na to, zda bude dostatek bytů.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Původní záměr ministerstva práce a sociálních věcí byl, že tato povinnost bude převedena na obce. Obcím se vůbec nedivím, že se tomu bránily, protože z velké části nemají bytový fond. Některé prodaly většinu svých bytů, které vlastnily. Některé si je stále ponechávají a je to dobře. Jsem příznivcem toho, aby měly obce alespoň nějakou část bydlení vyhrazenou pro takové účely. Nicméně z hlediska dobrovolnosti si myslím, že to je lepší, než aby to bylo úplně povinné. Pak ale stejně přichází na řadu stát, který by byl povinen nabídku poskytnout místo obce. Myslím, že je opravdu důležité se soustředit na změnu současného systému, abychom podmínky dávek, když už je sloučíme, nastavili kvalitně podle výše nájemného, které je v dané oblasti obvyklé. Nemohlo by se tak jako dnes stávat, že třeba v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji, kde jsou kolikrát byty horší kategorie, platíte nájemné podobné, jako třeba v Praze nebo středních Čechách. Aby to bylo uzpůsobeno konkrétnímu místu, aby úřady vyplácely dávky v adekvátní výši, která je přiměřená kvalitě bytu a lokalitě, ve které se nachází, ne kolik si na nich snaží vydělat spekulanti. 

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Podle kritiků kvůli této předloze skončí desítky tisíc lidí na ulici nebo v nových ghettech. Hrozí to i podle Vás? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Ghetta určitě hrozí. Jednoznačně se domnívám, že obce, pokud se rozhodnou řešit tento problém a budou chtít dobrovolně zřizovat bydlení, k tomu vždy vyberou nějakou, řekněme, bytovku nebo panelový dům, který bude celý sloužit takovýmto bytům. Pak se do něj problém koncentruje a lidé, kteří nemají k bydlení dobré kompetence, kteří se neumí chovat podle bytových řádů, budou sestěhováni a vzniknou nové vyloučené lokality.

JANA PEROUTKOVÁ, moderátorka

Ministryně Marxová řekla, že by zákon měl ukončit obchod s chudobou. Může se to podle této normy stát?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Nedomnívám se, že se může tato norma přijmout v podobě, jak je nastavena. Myslím, že to je sice dobrý cíl, měli bychom k tomu směřovat, ale je pro takovou změnu příliš ambiciózní. Myslím, že systém stačí revidovat. Vláda to mohla udělat už během tohoto funkčního období. Bohužel se tak nestalo a problém stále odsouváme. Stále se snažíme dohonit spekulanty, ale oni jsou tři kroky před námi. Místo, abychom se soustředili na to, co změnit můžeme, se vláda a zejména pak ministerstvo práce a sociálních věcí neustále ohání tím, že připraví normu, která problém vyřeší. Domnívám se ale, že ji ani v tomto volebním období nestihneme projednat a schválit.  

Zdroj: ČT24, 8. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme