Adamová: Novela zákoníku práce hlavní problémy neřeší

24. 8. 2016

(editovaný přepis diskuze s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Moderátor

S tímpro vládu kompromisním zněním novely zákoníku práceTOP 09 souhlasí nebo k němu máte výhrady?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě k němu máme výhrady. Myslíme si, že tato novela je celkově nekoncepční a nepřináší příliš dobrých změn. Co se týče zmiňované úpravyhomeoffice, tedy práce z domova, zůstalytam věci, které místo toho, aby přinesly zaměstnancům užitek, tak přinesou spíše samé komplikace, a to zejména zaměstnavatelům. Těm se potom vyplatí například homeofficespíše neposkytovat, než se podřídit těm podmínkám. Další věci, které se týkají flexibility pracovního trhu, jsou v dnešní době nepotřebné, protože trh sám o sobě trpí nedostatkem zaměstnanců. Dnes je velmi těžké obsadit některé pozice. Pokud budeme zaměstnavatele ještě více svazovat novými pravidly, můžeme dospět k tomu, že se rozhodnou z České republiky odejít nebo svojí činnost ukončitúplně. Proto si myslím, že některá z těch navrhovaných opatření nepřichází v pravou dobu,a naopak situaci na pracovním trhu mohou mnohem víc zkomplikovat.

Moderátor

Z čeho vycházíte, když tvrdíte, že někdo bude muset své podnikání na území České republiky ukončit? Co je nejvíc problematický bod, který by k tomuto měl podle Vás vést?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Není to jenom samotná změna zákoníku práce. Jsou to všechny změny, které současná vláda na podnikatele v České republice uvaluje. Zákoník práce jde ruku v ruce s jedním velkým balíkem změn, který přináší více administrativy a složitější podmínky. Co se týče třeba zavádění kontrolního hlášení, víme, že to přineslo velké komplikace zejména menším podnikatelům, stejné dopady bude mít určitě i elektronická evidence tržeb. Do toho jsou tady změny v oblasti zaměstnávaní. Když se to zkombinuje, tak zátěž muže být pro některé už příliš velká. V současné době se k tomu přidává i to, že je těžké najít na českém pracovním trhu zaměstnance, kteří jsou v některých regionech opravdu nedostatkoví. To pak může vést k rozhodnutí ukončit podnikání nebo jej přesunout někam jinam. Někteří zaměstnavatelé už o tom informovali i v předchozích týdnech a měsících.

Moderátor

Pojďme se podívat na tu stávající novelu, kterou vláda schválila. Zmiňovala jste nová pravidla pro práci z domova. Co je na nich konkrétně tak kontroverzního? Máte na mysli to, že by musel zaměstnavatel povinně proplácet všechny komunikační poplatky na spojení mezi firmou a zaměstnavatelem? To je podle Vás klíčový problém?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Jedná se zejména o tento problém. Jsou tam ale i další opatření, jako například odpovědnost zaměstnavatele za to, že zaměstnanec netrpí izolací nebo nebude v nějaké izolaci. To jsou až absurdní věci, které by měl zaměstnavatel poskytovat. Když se nad tím zamyslíme selským rozumem, tak přece víme, že jsou věci, které nemůže zaměstnavatel úplně zabezpečovat. Je to spíše na dohodě mezi ním a zaměstnancem. Pokud má zaměstnanec zájem pracovat z domova, tak takovouto ochranu určitě ani nepotřebuje nebo nebude chtít, aby mu byla poskytována.Tento benefit v současné době v mnoha firmách běžně funguje a lidé ho využívají. Myslím si, že zaměstnavatelé nepotřebují další regulaci ze strany státu na to, aby tento nástroj mohl fungovat.

Moderátor

Pak jsou tam třeba věci, které si určitě zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnout nemůže, například odškodné za přílišný stres v práci. To je další ustanovení, které mimo jiné kritizuje Hospodářská komora - že stres na pracovišti se nedá zakázat. Na druhou stranu to, že některé nemoci mohou pocházet ze stresu a bývá obtížné prokázat, kdo za ně může, to je asi fakt. Nepomůže nakonec tato úprava?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nemyslím si, že je nová úprava v tomto směru potřebná. To jsou absurdní věci, do kterých chce sociální demokracie zasahovat místo toho, aby řešila skutečné problémy. Aby se zaměřila na větší flexibilitu pracovního trhu, aby se zaměřila na zkrácené úvazky nebo flexibilní formy zaměstnávání, které jsou u nás stále ještě velmi málo využívané a některé skupiny obyvatel by je velmi uvítaly. Teď se zaměřuje na věci, které jsou nepodstatné nebo jsou velmi okrajové a navíc se nedají zákonem ani postihnout, protože ta povinnost se bude velmi těžko nějakým způsobem kontrolovat. Bude se velmi těžko prokazovat, že máte jako zaměstnavatel tyto věci zabezpečené. Jako novela to bylo uchopeno za špatný konec. V tomto směru se sociální demokraté, respektive Ministerstvo práce a sociálních věcí, měli zaměřit na zcela jiné problémy. V tomto musím souhlasit s Hospodářskou komorou, která dnes kritizovala jakým způsobem je novela připravena, protože podstatné věci vůbec neřeší, a naopak se zabývá margináliemi. 

zdroj: ČT24, 24. 8. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme