Adamová: Naši voliči nestojí o spasitele

23. 4. 2017

Místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová patří k nové generaci politiků. V rozhovoru pro Právo vysvětluje, co by ráda změnila.

Při nástupu do Sněmovny skoro před čtyřmi lety jste řekla, že chcete do politiky přinést témata vaší generace. Jak se vám to podařilo?

Já jsem dvaatřicetiletá žena a přinesla jsem témata mně nejen věkově, ale i genderově blízká. Jde o problémy, které mé vrstevnice často řeší, např. jak skloubit péči o děti s prací. Většina zákonů, které jsem prosazovala, se týkala tohoto tématu. S dalšími kolegyněmi jsme předložily návrh na částečné úvazky, aby lidé mohli flexibilně pracovat jenom pár hodin denně. Bohužel v opozici se nám to nepodařilo prosadit, protože vládní koalice to asi považovala za málo prioritní. Ale prošlo, aby bylo možné vyčerpat rodičovský příspěvek už během jednoho roku a rozšířily se služby péče o děti. Mrzí mě, že neprošlo, aby mohli i babičky a dědečkové pečovat o dítě v útlém věku, což se často děje, a mohli snáze čerpat rodičovský příspěvek.

A co jiného trápí vaši generaci?

Vše se týká hlavně dětí. Jsem pražská poslankyně a lidé z Prahy i okolí se mi ozývají kvůli školkám. Chtějí umístit svého potomka do kvalitní školky, která je blízko jejich pracoviště, ale protože je zavedena spádovost, tak si musí vybrat tu, která je v místě jejich bydliště a která jim zase třeba méně vyhovuje.

Před časem jste se vdala. 

Za týden budeme mít první výročí.

Čemu dáte přednost – politické kariéře, nebo rodině?

Byla bych ráda, kdyby se podařilo obojí. Také jedno z mých témat je sladění práce a rodiny. Děti chci mít v co nejbližší době, ale zároveň chci být stále aktivní v politice. Určitě se to dá zvládnout, zvláště díky zázemí, které se svým manželem mám.

Lídři nově vznikající koalice lidovců a starostů Petr Gazdík s Pavlem Bělobrádkem říkají, že nastal čas na generační změnu v politice. Pánové Kalousek, Sobotka, Babiš by podle nich měli jít do politického důchodu. Souhlasíte s nimi?

Nevím, jestli zrovna pan Gazdík je nová generace politiků, když už je dvě volební období ve Sněmovně. Doporučovala bych jim trochu víc pokory, protože od pánů, kteří jsou buď čtyři roky ve vládě, nebo jsou ve Sněmovně několikáté období, to zní jako snaha upoutat voliče, ale ti určitě tak hloupí nejsou, aby si to nedali dohromady. Chápu, že u politiků je důležitá obměna, ale na druhé straně asi nepůjdete na náročnou zubní operaci k zubaři, který teprve skončil školu.

I v TOP 09 dochází ke generační výměně. Čím to, že odchází řada matadorů?

Je to přirozená výměna. Není pravda, že odchází spousta matadorů. Je to stejné jako každé volební období, někdo odchází a objevují se nové tváře.

Jste z pražské buňky, které odcházejí poslanci Laudát a Korte. Asi se jim moc nelíbilo, že se nedostali dopředu na kandidátku.

Je to jejich vlastní rozhodnutí. Vážím si jejich práce, ale třeba v případě pana Laudáta jako členka vedení pražské organizace vím, že jeho šance na umístění na kandidátce na opravdu volitelném místě byly velmi vysoké.

Chcete oslovit hlavně mladší voliče. Čím jako konzervativní strana?

Dva měsíce objíždíme regiony s naším programem Vize 2030, v níž se snažíme dívat nejenom na jedno volební období, ale na delší horizont, a to by zejména mladé lidi mělo zajímat. Například, jak chceme zvednout kvalitu vzdělávání. Úroveň veřejných škol jde postupně dolů. Dokazuje to i to, že sami rodiče jsou nespokojení a často zakládají i třeba základní školy.

Myslíte, že tím mladé oslovíte?

Úroveň vzdělávání je velice pálí. Oni v tom žijí a je pro ně stěžejní, jestli se stále učí jako za Marie Terezie, nebo jestli se začínají prosazovat nějaké kreativnější postupy.

Není to v tom, že se do školství a hlavně na platy učitelů dávalo málo peněz?

To je jeden z problémů. Peníze jsou potřeba, abychom zaplatili kvalitní učitele. Ale musí se změnit i přístupy v učení. Připadá mi zvláštní, kdy se v dějepise často končí druhou světovou válkou a na moderní dějiny se nedostává.

Je pro vás školné na vysokých školách, které dřív TOP 09 prosazovala, pořád téma?

Program nemáme ještě finalizován a nechtěla bych něco dopředu prozrazovat.

A jaké novinky máme čekat ve vaší sociální politice, kterou máte v TOP 09 na starosti?

Vycházíme z přístupu, že stát tady není od toho, aby se o lidi staral, ale aby jeho pomoc přišla až ve chvíli, kdy už selže rodina nebo občanská společnost. My se chceme zaměřit hlavně na podporu lidí, kteří už se na vlastní nohy postavit nemohou, což jsou typicky lidé se závažnějším zdravotním postižením nebo senioři.

To není nic, co by nedělala současná vláda a sociální demokracie. Ale když si přeložím do praktické roviny, co chcete vy, tak mi vychází, že chcete škrtat některé dávky.

Nesouhlasím, že sociální demokracie se snaží pomoct seniorům a hendikepovaným. Sociální demokracie se snaží pouze u čím dál většího množství lidí vytvořit závislost na státu. Za této vlády byly zavedeny nové sociální dávky, třeba příspěvek na dojíždění nebo přestěhování se za prací. Vypadají líbivě, ale jsou zbytečné a jde o ohromné peníze, které chybí na podstatnější věci. Stát by měl zajistit, aby si lidé více vydělali, a ne vyrábět další dávky. My se budeme soustředit na to, aby byly vyšší mzdy i v soukromé sféře, a to docílíme snížením zdanění a odvodů. Levice sice hovoří také o zvyšování mezd, ale docílit toho chce jenom zvyšováním minimální mzdy a tlakem na zaměstnavatele.

A jaké dávky budete chtít škrtat?

Stoprocentně dávky, které jsem zmínila. Chci také navrhnout, jestli příspěvek na péči – což je dávka, která je ve čtyřech různých stupních – má být poskytován i v prvním stupni, kde je to přes 800 korun. Pobírají ho desítky tisíc příjemců, kteří si tím většinou přilepšují k důchodu. O tyto prostředky bychom měli spíše navýšit pomoc pro závažně zdravotně postižené, kteří potřebují každodenní asistenci, a na to nezbývají peníze. 

Podle vás jsou dávky ve větší míře zneužívány? 

Určitě část lidí žije na úkor ostatních, protože v dnešní době, kdo chce pracovat, tak pracuje. Přesto tady máme řadu lidí, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Sami pracovníci úřadu práce říkají, že zhruba polovina současných nezaměstnaných jsou lidé, kteří o práci nemají zájem. 

Jak je k tomu chcete přinutit?

To je těžké, jsou tu instituty jako veřejně prospěšné práce či veřejná služba, kde mohou znovu získat pracovní návyky. Za Nečasovy vlády, kdy jsme byli na ministerstvu sociálních věcí, jsme propojili nárok na dávky s prací pro obec, ale Ústavní soud to zrušil. Myslím si ale, že by se dal najít účinný model, jak více propojit čerpání dávek s určitou povinností, protože pokud těmto lidem nebrání zdravotní stav a seniorský věk, tak by nám všem ostatním spoluobčanům měli vrátit prací to, co jim dáváme.

Kdysi jste řekla, že jste přesvědčena o škodlivosti soc. dem. stran. Stále to platí?

To si ani nepamatuju, že jsem řekla. Za několik let v politice ale vidím, že sociální politika, jakou ČSSD dělá, není sociální, ale socialistická. Nastavili systém, kdy všichni budou něco dostávat od státu a budou za to socialistům vděční. Ale to je neudržitelné a zákonitě přijde doba, kdy se budou těmto lidem tyto peníze muset vzít. Sociálnědemokratické strany nevyznávají princip, že pomáhat se má pouze potřebným, a proto je považuji spíš za asociální. 

Není spíše asociální vaše argumentace např. u zálohového výživného? Vy jste říkala, že je nesystémové, když výživné za neplatiče bude platit stát a bude to na nich vymáhat. To je pomoc ženám v nouzi, do které se můžete dostat i vy. Stát má určitě více pák k tomu, aby výživné vymohl.

O tom pochybuji. Vláda sama říká, že bude schopna vymoci deset procent z toho dluhu. Chápu, že v takové situaci se může ocitnout každá matka, a jsem daleka toho, abych jako Jiří Čunek říkala, že si měla dopředu rozmyslet, s kým si děti pořídí. To mi přijde nehorázné. Pokud se samoživitelé ocitnou v nouzi, tak mají možnost zažádat o příspěvek na péči nebo bydlení. Můžeme se bavit o systémové změně, aby se nevyplácené alimenty nezapočítávaly do příjmů žadatelů. Ale zavedením nové sociální dávky dáme akorát signál těm rodičům, kteří dnes jakžtakž platí, aby si řekli: „Vždyť to za mě vezme stát, já se starat nemusím.“ Mít dítě je největší závazek a my nemůžeme po lidech chtít, aby se ho mohli zříci. 

To je hezká idea, jenže život je těžký a ne všichni ho zvládnou na jedničku. 

Ale s takovým přístupem bychom se mohli dostat do situace, kdy jinak spořádaný živnostník nedostane několikrát zaplaceno od svých odběratelů a stát by pak měl zaplatit místo nich. Stát má přece řadu jiných instrumentů, jak takovým lidem pomoci. Nepotřebujeme nové dávky, ale potřebujeme upravit ty současné.

Vaším politickým programem je apel na lidi, aby se chovali odpovědně a samostatně. Myslíte, že tím získáte dost voličů? 

Věřím, že v naší republice žije dostatek lidí, kteří sdílejí stejný pohled na svět, že se primárně máme každý starat o sebe a své nejbližší. Přece to není tak, že potřebujeme spasitele, který to tu povede jako rodinnou firmu a postará se o své ovečky. Myslím, že většina lidí se chce postarat sama o sebe. Preferencemi jsme se již odrazili ode dna. Poslední průzkum nám dal osm procent. 

To je méně než dvanáctiprocentní volební výsledek v roce 2013.

Dělali jsme chyby, ke kterým se hlásíme. Ale naše vláda padla kvůli skandálům ODS, na to se nesmí zapomenout. Krajské volby 2016 byly neúspěch a my jako vedení strany jsme se k tomu postavili čelem, musíme změnit taktiku komunikace. I v jiných zemích je vidět, jak se vše zrychluje, tak je potřeba v politice dělat čím dál rychlejší a kratší sdělení. Bohužel naše politika, která klade větší důraz na odpovědnost jednotlivců, není o jednoduchých heslech typu: „Zvýšíme Vám důchod a dáme Vám nový příspěvek na děti.“ Naše politika je o komplexnějších řešeních a ta se v tomto zkratkovitém světě vysvětlují hůř než populistická hesla.

Podle mého jste stáli na třech nohách – Kalouskově politické protřelosti, Schwarzenbergově charismatu a lokální ukotvenosti Starostů. Postupně ze scény odchází Schwarzenberg a vale vám dali Starostové, takže o dvě nohy jste přišli. Myslíte, že na jedné noze doskáčete znovu do Sněmovny? 

Karel Schwarzenberg ještě kandiduje jako lídr v Praze, tak nevím, jak můžete říci, že jsme o tuto nohu přišli?

Ale už skoro není vidět a tím pádem jeho hlavní zbraně – vtip a charisma – už vaší straně příliš nepomáhají.

Pořád je aktivní. Sice nikdo nemládne, ale i jinde ve světě byli a jsou starší politici. Konrad Adenauer byl předsedou vlády ještě po osmdesátce. Proto Vaše odepisování Karla Schwarzenberga budu brát jen jako šťouchanec. Starostové nás opustili, to je pravda. Jediné, co k tomu říci, že se pokusili vyvézt do Sněmovny na zádech někoho jiného.

Máte jim to za zlé?

Ne, ale myslím si, že pragmatismus takovéhoto rázu je nedůstojný.

Já bych chápal, kdybyste na ně naštvaní byli, protože oni TOP 09 oslabili nejen svým odchodem, ale i tím, že koalice s lidovci může být alternativou pro vaše voliče. 

Sázím na to, že lidé budou volit ty, kteří chtějí něco prosadit, a ne ty, kteří se chtějí dostat do funkcí. My máme konstantní program a neměníme svá témata jako ponožky a najednou nezačneme tvrdit, že nám EET nevadí. 

V poslední době jsem nabyl dojmu, že jste ubrali z ostřelování Andreje Babiše. Vyhodnotili jste si, že vám program antibabiš nesvědčí a naopak škodí, a korigovali jste vašeho předsedu Kalouska, aby nebyl vůči Babišovi tak agresivní?

Určitě ne a určitě nezmírňujeme svou rétoriku vůči hnutí ANO a Andreji Babišovi. Náš konzistentní postoj trvá. On je ohrožením pro demokracii. Na sjezdu ANO řekl, že je potřeba porazit prohnilý systém. Ale ten systém je liberální demokracie, o kterou generace mých rodičů bojovala. My jsme jediná strana, která otevřeně říká, že s hnutím ANO a s komunisty nebude sestavovat vládu. Nikdy s nimi nepůjdeme do holportu, protože to považujeme za velké nebezpečí. Babiš vytvořil nálepku, že nemáme jiný program než Antibabiš. On společnost polarizuje tím, když říká, že on jediný je proti těm špatným. Ale na politické scéně není kromě nás nikdo, kdo by překřičel to ticho kolem Babiše, které vytvářejí i paralyzovaná média, protože jich velkou část Babiš koupil.

Jak hodnotíte Miroslava Kalouska jako stranického šéfa? 

Je velmi zkušený, ale – ač si to spousta lidí nemyslí – je přístupný diskusi.

A neválcuje vás, když je tak zkušený, jak říkáte?

Určitě ne. Diskuse na předsednictvu je vždy intenzivní. Například při plánování kampaně, které teď probíhá, si nechá poradit. Když jsem se před rokem a půl stala místopředsedkyní, tak jsem byla zvědavá, jak to bude probíhat. Protože mediálně to vypadalo jako politika jednoho muže, ale u nás probíhá běžná diskuse demokratické strany, kde vyhrává názor většiny. Není to one man show. 

Neměla jste kolizi s kolegyní v předsednictvu Jitkou Chalánkovou, obě se zajímáte o sociální témata? 

Spíše se doplňujeme, protože každá máme svá témata, ale nezastírám, že se na všem neshodneme. 

Paní Chalánková už nebude kandidovat, není to i tím, že jste přebrala její témata?

Za její nekandidování nemohu, olomoucká listina se sestavovala v Olomouci, ne v Praze. A nemyslím si, že to, že jsme měly stejná témata, sehrálo nějakou roli. 

Zdroj: Právo, 22. 4. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme