Adamová: Lidé mají o Vizi 2030 velký zájem

4. 4. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Jitka Hanusová, editor Roklen24

TOP 09 představila 28. ledna svoji Vizi 2030. Jak jste se podílela a podílíte?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Vizi jsme vypracovávali ve velkém týmu lidí. Nebyli to jenom členové strany, užší předsednictvo a vedení strany, ale i externí odborníci, kterých bylo víc jak jedna desítka. Původní materiál byl velmi obsáhlý, hutný. Následně jsme jej po několik týdnů odbornými diskuzemi krátili, aby byl pro běžného čtenáře stravitelný. Teď jej představujeme veřejnosti. Diskutujeme jej samozřejmě i v rámci členské základny. Jezdíme roadshow po celé republice. Máme za sebou zhruba polovinu všech krajů. Jsem velice mile překvapená, že je vždy úplně plno a zájem lidí je opravdu veliký. Nejsou to jenom straníci. Je to zhruba půl na půl. S tím, jak chodí i veřejnost, opravdu všichni diskutují, mají zájem dozvědět se víc. Ohlas je veskrze pozitivní.

Jitka Hanusová, editor Roklen24

Mohla byste specifikovat, jaké jsou klíčové pilíře Vize 2030?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Vize má podtitul „Úspěšná země, odolná společnost“. Chtěla bych vysvětlit zejména pojem odolná, protože to řada lidí nechápe nebo chtějí vědět víc. Tento pojem je důležitý pro vnímání všech oblastí, které jsou ve Vizi obsažené. Pokud budeme dostatečně připraveni na rizika, budeme schopni na ně včas reagovat, tak budeme úspěšnou zemí, úspěšnou společností jako celek. Jsou to rizika bezpečnostní nebo třeba environmentální. Jde o to, abychom byli připraveni na rizika, která jsou spojená se suchem, nedostatkem vody, s jinými katastrofami, které se mohou stát. Jde o to, abychom byli připraveni i na rizika v oblasti finanční. Pokud chceme být odolní, musíme být připraveni, že ekonomický cyklus je neúprosný a přicházejí čas od času krize a recese. Jen ten, kdo se na to dopředu připraví, může být vůči tomu odolný. Česká republika by měla v našem pohledu být na tato rizika připravena. Další pojem, který se prolíná celou Vizí, je střední třída. Střední třída jsou pro nás lidé, kteří nejsou definovaní příjmem, ale svými hodnotami, životním stylem, jak žijí, že jsou odpovědní, pracovití, že je pro ně důležité budovat si následnictví, budoucí rodinu, která bude pokračovat v tom, co vytvářejí. Živí se svými schopnostmi, váží si hodnoty vzdělání. Jsou to lidé, které chceme podporovat. Chtěli bychom, aby byla tato třída co nejsilnější, nejbohatší a aby byla v roce 2030 základním pilířem společnosti.

Jitka Hanusová, editor Roklen24

Co říkáte na to, že poté, co jste jako první strana uvedli svojí Vizi, vás následovaly další strany? Vytyčily sice jiné roky, ale v podstatě předvedly podobný předvolební program.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Myslím, že je nakonec dobře, že mají voliči možnost se více seznámit s tím, jak která ze stran vidí naši budoucnost a kam chce směřovat Českou republiku. Může vzniknout soutěž vizí, protože myslím, že bychom měli svoji budoucnost plánovat s delším časovým horizontem. Neměli bychom se dívat jenom na jedno volební období, ale dívat se dál, abychom věděli, kam směřujeme. Následně můžeme podnikat kroky, abychom cíle této vize dosáhli. To už jsou jednotlivé volební programy, které strany představují a my jej budeme taky představovat. Teď na něm intenzivně pracujeme. Vize je něco, k čemu chceme směřovat, pro co se musíme všichni jako společnost rozhodnout a v tomto směru k tomuto cíli společnými silami směřovat.

Jitka Hanusová, editor Roklen24

Je tomu pár měsíců, kdy jste uvedli Vizi. Myslíte si, že právě díky této Vizi rostou v různých průzkumech preference TOP 09?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Může to být jeden z prvků. Pro mě je ale důležité, abychom byli schopni lidem Vizi představit, aby pro ně byla dostatečně srozumitelná, aby o ní s námi diskutovali, aby vzbuzovala i protinázor. Jedině tak lidé vidí, že se zajímáme o to, jakým způsobem žijí, co je pro ně důležité a máme jasno v tom, co by měla Česká republika udělat, aby byla úspěšnou zemí a odolnou společností.

Zdroj: Roklen24.cz, 4. 4. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme