Adamová: Částečné úvazky pomohou více než otcovská dovolená

25. 2. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

Paní Adamová, TOP 09 byla proti otcovské dovolené. Proč?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Určitě se shodneme na tom, že podpora rodin je důležitá a podporujeme je. Podpora ale může mít celou řadu podob. Pro TOP 09 je určitě lepší zvýhodnit například slaďování pracovního rodinného života formou zvýhodnění částečných úvazků před zaváděním nové sociální dávky otcovské dovolené, protože dopady do rozpočtu jsou zhruba na stejné úrovni. Částečný úvazek může pomoci mnohem více rodinám a hlavně na mnohem delší období, než jen jeden týden v době šestinedělí, což si myslíme, že si rodič může vzít dovolenou. Otcovská by ročně podle propočtů ministerstva práce vyšla na 630 až 800 milionů korun. Nevím, jaká pozitiva to vyváží a proč chce ČSSD zavést otcovskou dovolenou.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

Byl velký argument, že otcovská dovolená podpoří vztah mezi tatínkem a dítětem od samého začátku. Jak byste jinak podpořili vztah mezi narozeným dítětem a tatínkem?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Myslím, že tatínkové k tomuto nepotřebují, aby jim do toho hovořil stát, aby je k tomu vedl.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

Ale to není povinnost, to je možnost. Mohou a nemusí si otcovskou dovolenou vzít. 

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Samozřejmě, stejně jako si myslím, že naprostá většina tatínků chce být s malým dítětem a maminkou v období po jeho narození, takže si vyšetří svoji dovolenou. Porod dítěte je dlouho plánovaný a ví se, kdy k němu zhruba dojde, v jakém období. Určitě jsou tedy schopni se přizpůsobit i v téhle podobě. Vezmou si prostě dovolenou.

Zdroj: ČRo Radiožurnál, 24. 2. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme