Ženíšek: Stopující Miloš Zeman

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

Prezidenti si obvykle berou na zahraniční cesty svoje byznysmeny. Zato v České republice si byznysmeni berou na zahraniční cesty prezidenta.

31. 10. 2014

V Číně byl Miloš Zeman přijat se všemi poctami. A mluvil tak, jak si všichni čínští komunističtí vládci přáli. V prvé řadě přece hájil prestiž prezidentů. Pokud to tedy zahrnuje výroky typu „Na demokracii nezáleží“ či „Lhostejné jsou i prodemokratické protesty v Hongkongu“. Hájil ekonomické zájmy ČR v Číně, hájil natáčení Krtečka s pandou.

Na konec toho hájení si stopl soukromé letadlo místo toho, aby se vrátil státním letounem. Prý šetříme. Taky šetříme tím, že si prezident nechává od Ruska platit dovolené. Šetření je vlastně fajn.

Tyto činy mi přijdou samozřejmě závažné, ale taky trapné až hystericky vtipné. Takže váhám, zda je Miloš Zeman nevyrovnaná osobnost, či chladný stratég.

Teď trochu vážně. Na celé cestě do Číny je nejvíce alarmující, že Miloš Zeman se zcela odchýlil od směru zahraniční politiky, který Česká republika pětadvacet let budovala. Dále také to, že zcela odmítl diskusi o lidských právech na této půdě.

Přijde mi, že Havlův odkaz se začíná zanášet až příliš rudou barvou, ať už to je z Číny či z Ruska. Vůbec bych se proto nebál tuto situaci shrnout do věty, že prezidenti si obvykle berou na zahraniční cesty svoje byznysmeny, zato v ČR si byznysmeni berou na zahraniční cesty prezidenta.

Pan prezident v minulých dnech navštívil Čínu. Všichni se mě stále ptají, co říkám na jeho cestu, na to, že tam jel a co řekl. Vezmu to z trochu jiné stránky. Je pravomocí hlavy státu navštěvovat jiné země a rozvíjet s nimi přátelské vztahy. Ano, je to sice Čína, ale pořád ještě mohl odjet do Severní Koreje.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Dotyk, 31.10. 2014, rubrika: Názory - Hydepark