Ženíšek: Nevyslali jsme spojencům signál, že máme na ukrajinskou krizi jednotný názor

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

18. 9. 2014

Na mimořádné schůzi poslanecké sněmovny jsme měli jedinečnou možnost přijmout usnesení, kterými bychom vyslali svým spojencům jasnou zprávu, že naše sněmovna zastává jednotný názor v pohledu na situaci na Ukrajině a k protiruským sankcím. Nebo aspoň to, že k této věci vůbec zastáváme nějaký postoj.

Děkuji koalici, že tato schůze mohla proběhnout, nicméně jsem poměrně zklamán z jejího konce. Řada usnesení, byť opozičních návrhů, nebyla schválena. Jsem si vědom toho, že koalice musí stát za svým názorem, ale podle mě většina těchto usnesení byla ve veřejném zájmu a rozhodně jejich text nebyl tak výlučný, aby ho nemohly podpořit i vládní strany. Předseda vlády Bohuslav Sobotka se bohužel hlasování většinou zdržel, nebo hlasoval proti. To samé ministři obrany a zahraničí. Ještě před nějakým časem jsem nevěřil, že je třeba 25 let od sametové revoluce o těchto hodnotách hlasovat.

Pro ukázku níže uvádím texty neschválených usnesení. Posuďte sami, zda jsou opravdu nehlasovatelné. Paradoxem je, že nebyly přijaty dokonce ani některé návrhy koaličního partnera KDU-ČSL.

Návrh poslance KDU-ČSL Ivana Gabala:
"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu o včasné projednání klíčových dokumentů, stanovisek a politik v oblasti zahraniční politiky Evropské unie, obranných agend a NATO ve Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, ve Výboru pro evropské záležitosti a ve Výboru pro obranu Parlamentu České republiky."
Návrh nebyl přijat.

Další návrhy poslaneckého klubu TOP 09:
"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky po diskusi o aktuální situaci na východní Ukrajině považuje nejednoznačné stanovisko předsedy vlády k další vlně sankcí za nešťastné a poškozující dobré jméno České republiky."
Návrh nebyl přijat.

"Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby napříště byl postoj české vlády jednoznačný a nekompromisní vůči jakémukoliv agresorovi proti evropské zemi."
Návrh nebyl přijat.

Další návrhy poslaneckého klubu ODS:
„Považuje nadále za nezbytné diplomatické řešení současné situace na Ukrajině založené na respektování svrchovanosti, územní celistvosti, jednoty a nezávislosti Ukrajiny, včetně plného využití možnosti sankčních nástrojů v souladu se zájmy České republiky."
Návrh nebyl přijat.

"Vyzývá předsedu vlády, aby při nadcházejících jednáních o sankcích Evropské unie vůči Rusku postupoval v maximální shodě a jednotě s postojem většiny členských států Evropské unie."
Návrh nebyl přijat.

"Žádá vládu, aby informovala o dalším průběhu jednání tohoto návrhu v orgánech Evropské unie."
Návrh nebyl přijat.

Usnesení, které bylo schváleno Výborem pro evropské záležitosti:
"Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci o pozici vlády České republiky k návrhu druhé vlny sankcí Evropské unie vůči Rusku."
Návrh nebyl přijat.

"Vyzývá vládu České republiky, aby ve shodě se západními demokraciemi důsledně hájila bezpečnostní zájmy České republiky."
Návrh nebyl přijat. 

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

18. 9. 2014

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme