Výměna ministrů práci vlády nezlepší

14. 11. 2016

Změny ve vládě se týkají ministra zdravotnictví a ministra pro lidská práva a rovné příležitosti. Přečtěte si reakce politiků TOP 09 na obměnu vládního kabinetu.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09, ke změnám ve vládě

Předseda vlády Bohuslav Sobotka oznámil výměnu dvou ministrů za ČSSD. To je evidentně krok předsedy sociální demokracie, který řeší vnitrostranickou politiku, nikoli však opatření předsedy vlády, které zlepšuje činnost celého kabinetu.

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09, k výměně ministra Dientsbiera

Je jisté, že ministr Dienstbier je jedním z nejslabších článků této vlády. Pro řadu svých návrhů marně hledá podporu dokonce i mezi svými stranickými kolegy, natož ve vládě a následně v Poslanecké sněmovně. TOP 09 například dlouhodobě kritizuje návrh na rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv. Ze všech návrhů, které předložil, pouze dva uspěly a vstoupily v platnost. Což je za tři roky tristní vizitka a nesvědčí pouze o neschopnosti pana Dienstbiera, ale zejména o zbytečnosti postu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Jmenování pana poslance Chvojky ministrem na pár měsíců je zcela kontraproduktivní. Pan premiér by měl spíše zvážit, zda tento post ve vládě je vůbec potřebný.

Leoš Heger, místopředseda TOP 09, k výměně ministra Němečka

Ministrovi Němečkovi se sice některé věci podařily, ale faktem je, že začal velmi tvrdou politikou likvidaci některých týmů a hned v prvních dnech rozbil celkem dobře fungující tým ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Otázkou je, proč se premiér rozhodl vládu rekonstruovat tak pozdě. Miloslava Ludvíka znám jako ředitele nemocnice a pragmatického člověka, který si dokáže poradit. Ředitel Ludvík má výhodu, že se v Praze, na rozdíl ode mě, ve vysoké politice už pohyboval.