Tůma: TOP 09 je schopna přinášet něco nového do stylu a chování v politice

Video TOP hovor

29. 7. 2010

Zdeňkovi Tůmovi je 49 let. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu. V roce 1995 se stal hlavním ekonomem společnosti Patria Finance. V letech 1998 a 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Od roku 1999 byl viceguvernérem a od roku 2000 guvernérem České národní banky. Tuto funkci zastával až do konce června tohoto roku. Od roku 1990 působí s přestávkami na Univerzitě Karlově, kde v současné době opět přednáší na Fakultě sociálních věd. Zdeněk Tůma je kandidátem TOP 09 na pražského primátora.

Stal jste se kandidátem TOP 09 na pražského primátora. Co Vás vedlo k tomu, že jste na nabídku TOP 09 kývl?

Přiznávám se, že ze začátku jsem o politické kariéře neuvažoval. Měl jsem za to, že jsem ve veřejném sektoru strávil již poměrně dost času a spíše jsem uvažoval o spolupráci se soukromým sektorem. Ať už naplno nebo v určité kombinaci s akademickou sférou. Nakonec mě přesvědčil argument pana předsedy Schwarzenberga, že teď je možné mnohé změnit. Moji přidanou hodnotu vidím ve dvou oblastech. Věřím, že dokáži přinést něco nového do Prahy, do vedení hlavního města, a věřím, že také mohu přispět k diskusi o ekonomických reformách.

Kolují spekulace o tom, že jste se rozhodl kandidovat ještě před Vaším odchodem z pozice guvernéra České národní banky. Kdy jste se pro kandidaturu skutečně rozhodl?

Rozhodl jsem se těsně před dovolenou, kterou jsem měl teď dva týdny, takže pokud to dobře počítám, tak to byl čtvrtek 8. července ráno.

Budete kandidovat za TOP 09. Co je Vám na této straně blízké?

Ministr financí Kalousek, když jsme ještě byli partneři jako ministr a guvernér, mi říkal o svém nápadu ještě před tím, než strana vznikla. Již tehdy jsem mu odvětil, že mně se ta myšlenka líbí, je mi sympatická a docela bych s nimi do toho šel, nicméně politiku dělat nechci a tím to usnulo. Evidentně panuje určité rozčarování z chování a politiky velkých stran, jak ČSSD, tak ODS. To se koneckonců projevilo i ve volbách. I parlamentní volby ukázaly, že ta myšlenka měla smysl, že je možné přijít do politiky s jiným stylem chování a s jiným stylem kampaně. Výsledky voleb to jasně ukázaly.

Stanete se i členem TOP 09? Zatím jste nestraník.

Počítám s tím. Sice byla varianta, že bych mohl kandidovat jako nestraník, nicméně sám jsem si vědom toho, že toto je politická funkce a člověk by za sebou měl mít politickou stranu.

Může se stát, že se po volbách stanete pražským primátorem. Jaký je Váš vztah k Praze?

Já mám nejsilnější vztah ke dvěma městům v České republice. A to k Českým Budějovicím, neboť je to moje rodné město a k Praze. V Budějovicích jsem strávil mých prvních 18 let života, v Praze žiji od konce 70. let. Toto město je úžasné, člověk se s tím střetává také v zahraničí, neboť Prahu zná kde kdo po celém světě. Je to veliký magnet.

S čím půjdete do těch podzimních voleb?

Nemůžete čekat, že teď vysypu program, pravda je, že program se teď ještě tvoří. Pracujeme na tom a představíme ho později v srpnu. Nicméně mohu zopakovat to, co jsem již zmínil. Věřím, že TOP 09 je schopna přinášet něco nového do stylu a chování v politice. Zřejmě všechny politické strany budou mít obdobná hesla týkající se větší transparence a profesionality, ale jde také o lidi, kteří s tím přicházejí. My máme dobrý tým a program budeme schopni nejen napsat, ale také realizovat.

Celý Váš život je spojen s ekonomií. Jak jste se k ní vlastně dostal?

Přiznám se, že tak trochu náhodou. Já jsem studoval ještě hluboce před rokem 1990 a jakousi shodou okolností jsem nestudoval gymnázium, ale střední školu ekonomickou. A z té se dávala doporučení pouze na vysokou školu ekonomickou a na právnickou fakultu. Tehdy jsem se rozhodl pro vysokou školu ekonomickou, ale fakticky jsem se k ekonomii dostal až v době během studií, kdy jsem poznal lidi z tehdejší Československé akademie věd, jako byl Karel Dyba, Vladimír Dlouhý a mnoho dalších.

Nyní jste byl, jak již padlo, na dovolené. Přečetl jste tam nějakou knihu?

Přelouskal jsem tam jakousi detektivku, kterou mi dala manželka. Ale jinak už jsem se snažil chystat na to, co mě tady čeká. Měl jsem s sebou i knížku, kterou mi dal kamarád, jsou to známé sportovní povídky Oty Pavla, které jsou skvělé a které mám moc rád. A občas si v poslední době listuji v Shakespearových Sonetech v překladu profesora Hilského.

Když už jsme u literatury, jaký je Váš názor na Kaplického knihovnu?

Je možná méně vyhraněný, než mnoha jiných lidí. Zdá se, že toto téma rozděluje, jak politiky, tak obyvatele Prahy. Pro mě není podstatné, jestli je to projekt, pro který bych osobně zahořel. V každém případě to je ale typ stavby, jaké by se v Praze měly stavět, pokud nechceme mít z Prahy skanzen, ale žijící město. Tím nijak nepředbíhám debatě, která se o tomto projektu zřejmě povede, má to samozřejmě i neopominutelný finanční aspekt.

Je o Vás také známo, že jste velký sportovec, zejména cyklista. Já jsem i slyšel velmi kladné ohlasy cyklistů na ohlášení Vaší kandidatury. Může být Praha amatérskému sportu a volnočasovým aktivitám nakloněnější?

Rozhodně by nebyla pravda říci, že se v Praze v tomto směru nic neudělalo. Je tady řada sportovních areálů, řada cyklostezek, mnoho dětských hřišť. Nebudu slibovat, že protkáme Prahu sítí cyklostezek, že se stane rájem cyklistů. Faktem je, že Praha s tím uspořádáním, jaké má, s historickým centrem, s hodně kopci, nemá úplně ideální předpoklady stát se cyklistickým rájem ve srovnání s městy, jakými je v Holandsku Haag, Amsterdam a další. V každém případě lze jít dál, pořád jsou zde sportoviště, která chybí, a kterých by mohlo být víc, a která by Pražané určitě využili, ať už to jsou plavecké bazény, další areály pro děti, anebo již zmíněné cyklostezky.

Je něco, co byste závěrem vzkázal Pražanům?

Věřím tomu, že dokáži přinést nový styl do vedení města a že to bude ku prospěchu věci.

Galerie
Štítky
Osobnosti: Zdeněk Tůma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme