Schwarzenberg: Prezident se v otázce sankcí vůči Rusku mýlí

31. 8. 2015

V projevu pana prezidenta k velvyslancům lze bezpochyby v lecčems souhlasit. Ovšem mluviti o chybějící evropské armádě, pokud Česká republika zdaleka neplní ani své závazky vůči NATO, je poněkud liché, neboť samozřejmě bychom na ni také museli přispět. Nejprve je nutné vypořádat naše smluvní závazky k NATO. Byl bych zvědavý, jestli na to bude také myslet při debatách o státním rozpočtu na příští rok.

Následuje další velmi pozoruhodný detail. O ochraně hranic uvažují i další státy. „Některé staví ploty, ale já sám mám po zkušenostech s Berlínskou zdí vůči plotům a zdem určitou averzi," říká pan prezident. Dovoluji si upozornit, že pan Miloš Zeman nemluví o plotech, kterými bylo obehnané celé Československo, nýbrž pouze o Berlínské zdi. Je opravdu zajímavé, proč se tomu vyhýbá. Jako by to bylo pouze ve východním Německu. Souhlasím tedy s ním, že máme býti proti plotům, ale pro jeho mentalitu je typické, že nemluví také o železné oponě na naší západní hranici. Asi pro něj byla v pořádku.

Miloš Zeman hovořil o podpoře ekonomické diplomacie. My jsme ekonomickou diplomacii prosazovali také, já jsem to ovšem nazýval podpora našeho hospodářství. Ekonomická diplomacie zní sice působivě, ale není to úplně správný výraz. Ale ďábel jako vždy trčí v detailu. Pan prezident věří, že se v budoucnu obnoví korektní vztahy s Ruskem, které čelí sankcím západu. Vzhledem k tomu, že Rusko útočí na východní Ukrajině a obsadilo protiprávně Krymský poloostrov, tak kdo má ty korektní vztahy obnovit?

Věří, že Rusko obnoví korektní vztahy s Evropou, nebo jak si to představuje? To je ta otázka. Ne, že se vztahy obnoví, ale kdo je obnoví. Tedy jestli Rusko opět nastaví korektní vztahy se svými sousedy, a tudíž také s Evropskou unií. V otázce sankcí se pan prezident samozřejmě a očividně mýlí a připomínám, že velmi zdárně působily na Írán, aby krotil své jaderné ambice. Tvrdit, že sankce nefungují, když máme před sebou důkazy o opaku, je prostě nekorektní a zavádějící. To je nutno říci.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme