Schwarzenberg: Hrdina dvacátého století nám bude ve střední Evropě chybět

30. 4. 2015

Minulý týden zemřel hrdina našich dob Władysław Bartoszewski. Sotva nacisté na začátku války zřídili osvětimský tábor, byl tam jakožto mladý Polák uvězněn. Po nějakém čase se mu podařilo z toho tábora dostat ven a ihned se stal součástí polského odboje. Ani po porážce nacismu to hluboce věřící Bartoszewski neměl v poválečném Polsku lehké. Komunistickým režimem byl pronásledován a vězněn. To ho ale neodradilo a stal se významnou postavou demokratické opozice. Posléze se zapojil do vznikajícího hnutí Solidarność. Po pádu komunismu byl jedním z tvůrců novodobé polské zahraniční politiky.

Co ho ale vyznamenává nad mnohými je to, že on, který byl jedním z prvních vězňů Osvětimi a který bojoval proti Němcům za války, se stal průkopníkem polsko-německého smíření. Sehrál v tom opravdu významnou roli, a byl tudíž jak v Polsku, tak v Německu velmi oceňován. Když ale německá politička a předsedkyně svazu vyhnanců Erika Steinbachová tvrdila, že je polská vyhnankyně, tak se na ní tvrdě obořil, neboť její otec se do Polska dostal teprve s Německou okupací. Právem jí tedy odepíral, že by byla oprávněna mluvit za vyhnance, neboť nebyla z těch původních, ve Slezsku a západním Polsku usazených Němců. Vždy odpozoroval přesně, kdy šlo o pravdu a kdy o lži. Na tom mu velmi záleželo.

Naposledy jsem ho navštívil těsně po jeho devadesátých narozeninách ve Varšavě. Přiznávám, že on je jeden z lidí, u kterých jsem opravdu hrdý na to, že mě přijímal jako přítele. Byl to kromobyčejně slušný člověk, a byl-li někdo pro naši dobu morální autoritou, tak to byl právě on. Władysław Bartoszewski jako hluboce věřící člověk věděl, že láska musí nad nenávistí zvítězit, i když mezi tím stály strašné zločiny dvacátého století. Bude nám ve střední Evropě nesmírně chybět.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

Osobnosti: Karel Schwarzenberg