Rudolf Chlad: Pomáhat lidem byla práce, kvůli které jsem se na Boží Dar přestěhoval

12. 3. 2010

Rudolf Chlad maturoval v roce 1966 na Střední průmyslové škole stavební v Plzni. Po ukončení základní vojenské služby rok studoval na ČVUT a pak nastoupil jako projektant v Projektovém a vývojovém ústavu pozemních staveb v Karlových Varech. V roce 1973 se přestěhoval do hor. První rok pracoval u Výstavby vleků, poté jako terénní pracovník Horské služby (HS). V roce 1988 se stal náčelníkem HS Krušné hory, v této funkci setrval až do důchodu. Mezi lety 1991 - 1994, 1997 - 1999, 2001 - 2002 byl republikovým náčelníkem HS.

Sám Rudolf Chlad o své práci říká: „Pomáhat lidem byla práce, kvůli které jsem se na Boží Dar přestěhoval."

Patnáct set až dva tisíce měsíčně

*Proč jste se rozhodl opustit projektantské křeslo a teplou kancelář a vydat se do hor?
Bylo to o nervy. Přes sklo jsem viděl v listopadu bílé kopce a já musel sedět na zadku u rýsovacího prkna. Jednou za mnou přišel dobrovolný člen horské služby projektant Pepík Cidlina a zeptal se, jestli nechci jít k horské službě, když tak pořád koukám na Krušné hory. Vzal jsem to se vším všudy. Tři roky jsem dělal dobrovolného člena a v sedmdesátém čtvrtém jsem nastoupil jako zaměstnanec.

*Nechtěl jste někdy za ta léta s prací u Horské služby skončit, protože vás třeba něco naštvalo?
Taková situace, kdy bych chtěl vyloženě se vším seknout, nenastala. Napřed jsem dělal patnáct let v terénu. Tehdy byl nejhorší nedostatek financí. Domů jsem nosil patnáct set až dva tisíce měsíčně. Ale pomáhat lidem byla práce, kvůli které jsem se na Boží Dar přestěhoval.

*Zažil jste na horách jistě hodně dramatických chvil, ale vzpomenete si i na nějakou veselou příhodu?
Veselá historka je o dvou děvčatech. Školačky šly v létě s vlčákem na Zlatý kopec a vylezly v lese na patnáct metrů vysoký posed. Vlčákovi se pak ovšem nechtělo dolů a holky začaly nad korunami stromů zmatkovat. Měly obrovské štěstí, že šel kolem houbař. Nakonec jsme vzali vak pod vrtulník, lano a kladku. Trojici jsme pak spouštěli jednoho po druhém jako pytel brambor.

*Změnilo se za posledních 20 let hodně chování lidí, kteří žijí na horách?
Dnes už na horách většinou nejsou boudaři, jako byli dřív, kteří vám uvařili čaj a nechali přespat. Teď je tu kupa zlatokopů z měst, na jejichž morálku už nejde působit. Chataři už tu vesměs nejsou.

Vnučky, skialpinismus a běžky

Nedávno jste odešel do důchodu, budete odpočívat?
*Jsem viceprezidentem Záchranného kruhu, což je asociace záchranných složek v regionu. Vytváříme dva projekty, jeden na rekultivovaném dole Medard u Sokolova. Druhý se týká ochrany přírody na hřebeni Krušných hor. A pak zbývá to nejlepší - s manželkou čas na vnučky, skialpinismus a běžky.

*Také se budete v důchodu věnovat politice - kandidujete do sněmovny za TOP 09 v Karlovarském kraji.
Jsem na třetím místě kandidátky a nemyslím si, že bych se živil politikou v parlamentu. V programu TOP 09 mne oslovily názory knížete Schwarzenberga, kterému věřím. On nepotřebuje úplatky. Je to člověk, který se nedá zkorumpovat.

Chybí pravidla hry

*Za co budete v barvách TOP 09 bojovat?
Za zákon o horské službě. Ministerstvo pro místní rozvoj nás zřídilo jako obecně prospěšnou společnost, takže nemáme na peníze nárok. Zákon by také řešil ochranu návštěvníků hor. Na kopcích neexistuje podobná vyhláška jako na silnicích. Chybí pravidla hry a hlavně důstojné legislativní zařazení horské služby. Ale i za další věci, které se snažím prosadit v programu TOP 09.
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme