Putnová: O kamionech mají rozhodovat obce, ne policie

28. 2. 2015

Jen málokterá vesnice má dnes takové štěstí, že její obyvatelé vidí projet kamion jen ve chvíli, kdy jeho řidič zabloudil. Přesto, že síť dálnic je v České republice funkční, firmy využívají místních cesty jako zkratky, ale také kvůli tomu, aby ušetřily. A obce mají jen omezené možnosti, jak bránit klid a hlavně bezpečí svých občanů. 

Doposud mohly samy obce, konkrétně jejich samosprávy, rozhodnout o tom, zda přechodně nebo trvale zakáží vjezd kamionů. Podle nového zákona o silničním provozu, který navrhla vláda, by se tato pravomoc ale měla přenést de facto na orgány policie. 

Myslím, že toto řešení by zkomplikovalo situaci a zbytečně vzalo kompetence lidem, kteří tam žijí. I proto jsem na Hospodářském výboru sněmovny tento týden navrhla změnu, která znamená, že rozhodování o průjezdu nákladních vozidel těžších 12 tun zůstane v rukou jejich tamních volených zástupců obcí. Považuji za důležité, aby obce měly i nadále zachovánu tuto pravomoc v nezmenšené míře. Průjezd tranzitní nákladní dopravy přes obce dokáží efektivně vyhodnotit právě obce, které berou v úvahu zájmy občanů i bezpečnost

Anna Putnová, poslankyně TOP 09

Štítky
Osobnosti: Anna Putnová
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme