Petr Krůček: Táborsku chci pomoci víc než jen schvalováním zákonů

10. 9. 2010

Ing. Petr Krůček kandiduje do Senátu v Táboře, kde se ostatně v roce 1969 narodil.

V roce 1994 začal pracovat ve společnosti Decros s.r.o., kde působil na různých obchodních pozicích a později i jako ředitel společnosti. Od roku 2002 pracoval v pozici obchodního ředitele divize Bezpečnosti společnosti ICZ a.s. a od roku 2006 působí jako ředitel uvedené divize a člen vedení společnosti.

Tak jako se mu podařilo přispět, aby se z malé jihočeské firmy stala společnost s mezinárodním rozsahem, chce dnes pracovat v řadách TOP 09 na rozkvětu Tábora a celého regionu.

Je ženatý a s manželkou Romanou mají tři dcery. Mezi jeho zájmy patří vedle rodiny především sport.

Vážený pane Krůčku, čím Vás oslovila TOP09, proč jste se rozhodl aktivně se podílet na práci této strany?

TOP09 mi byla od počátku sympatická – svými představiteli, programem a jednáním, které bylo jasné a konzistentní. Do politiky jsem vstoupil v září 2009 s tím, že chci podpořit projekt TOP09. Já když něco dělám, tak s vervou :). Politika mě pohltila. Chvilku mi trvalo, než jsem se rozhodl, jestli ji chci dělat na plný úvazek, pak už to bylo jednoduché. Politika je pro mne nová výzva, kterou jsem přijal. Je to výzva, kterou se pokusím zrealizovat.

Jaké to je, rozjíždět novou politickou stranu mimo metropoli?

Náročné. Pro mne i pro většinu našich táborských členů je to všechno nové, učíme se za pochodu. Sice neovládáme tzv. technologii moci, ale ohlasy, které máme, jsou pozitivní a to nás povzbuzuje. Naší výhodou je, že pro nikoho z nás není práce v politice rutina a samozřejmě i to, že na politice nejsme nijak závislí. To nám dává velkou svobodu v jednání i rozhodování.

Kandidujete současně na starostu Tábora i do Senátu. Proč na oba posty?

Spojení výkonné role starosty regionálního centra a politické role senátora se skvěle doplňují. V případě Táborska by to znamenalo vznik nového integračního prvku regionu a současně posílení postavení celého regionu i města ve vztahu ke krajským a centrálním orgánům veřejné správy. Tento model se osvědčil, v Senátu je celá řada starostů.

Co je základním pilířem politiky, kterou chcete dělat přímo v Táboře?

Náš program lze naplnit pouze prostřednictvím efektivního hospodaření města. Chci více orientovat činnost úřadu směrem k občanům, institucím o podnikatelům. Věřím, že omezením neefektivních činností směrem dovnitř je možné snížit náklady na činnost úřadu o 10%. Odmítám klientelismus, nekalé lobby i korupci. Chci v maximální míře využít potenciálu informačních technologií, stejně jako chci efektivně a účelně využít prostředky fondů EU. Budu usilovat o dlouhodobě vyrovnaný rozpočet města, protože stávající dluhy města ve výši 310 mil. Kč a tempo jejich růstu jsou neudržitelné. Pokud se toto podaří, lze řešit další problémy. Máme naprosto konkrétní představu o tom, co chceme porTábor udělat. Můžete nahlédnout do našeho programu pro komunální volby.

Jak byste chtěl z pozice senátora pomoci táborskému regionu?

V roli senátora chci svou energii věnovat Táborsku výrazně víc, než jen schvalování m zákonů. Podporu realizaci konkrétních projektů místního významu považuji za mnohem důležitější než hluboké proklamace cílů vrcholné politiky. Proto se zaměřuji na klíčová regionální témata, kam určitě patří napojení dopravní infrastruktury regionu na dálniční a železniční síť ČR i Rakouska. Pozitivní je, že se po mnoha letech podařilo alespoň zahájit výstavbu dálnice D3 z Tábora do Veselí nad Lužnicí. Smutné je, že i po mnoha letech „usilovné práce“ různých sdružení, politiků i úředníků je k dalšímu pokroku v této věci dost daleko.

V oblasti životního prostředí podporuji realizaci protipovodňových opatření na Lužnici i Nežárce. Vzhledem ke stárnutí populace je důležitá oblast sociálních služeb, kdy prioritu vidím v rozvoji terénních služeb pro seniory, nicméně ani pobytové služby dnes nenabízí dost kapacit. Podpořím i aktivity v oblasti hospicové a paliativní péče v regionu.

Budu podporovat každý projekt sportovního oddílu, sdružení, školy či jednotlivce, který povede k rozšíření četnosti, obsahu i výkonnostního rozsahu sportovních aktivit obyvatel regionu bez ohledu na velikost místa. A konečně Táborsko je se svými 8,73% nezaměstnaných oblastí s největší nezaměstnaností v Jihočeském kraji. Proto moje pozornost směřuje do oblasti podpory podnikání a zaměstnanosti.

Ale abychom se nebavili jen o problémech. Táborsko je také krásný region, plný památek. Pokud by se tam chystal nějaký Váš známý, co by neměl opomenout?

Na Táborsku je řada zajímavých míst. Doporučit mohu samozřejmě historické centrum Tábora, zámek v Bechyni, nejstarší klášter jižních Čech v Milevsku, zříceninu Kozího hrádku nedaleko Sezimova Ústí, hrad Šelmberk na Mladovožicku či návštěvu hradu v Choustníku, ze kterého je nezapomenutelný výhled. V regionu jsou i zajímavé technické památky - Stádlecký řetězový most přes Lužnici či Křižíkova elektrická dráha z Tábora do Bechyně. Mohu doporučit návštěvu Chýnovské jeskyně, která patří mezi nejstarší zpřístupněné jeskyně v Evropě. Zajímavým místem pro výlety je např. oblast Borkovických blat poblíž Veselí nad Lužnicí. Pěšky či na kole můžete v rovinaté krajině rybníků obdivovat i architekturu selského baroka. Úplně jiná je kopcovitá krajina na Jistebnicku s množstvím cyklotras vedoucích kolem pasoucích se stád krav a pobíhajících koní na loukách. A každý správný vodák by měl alespoň jednou za život sjet Lužnici!!!

Můžete v krátkosti přiblížit Vaši profesní kariéru? Čím se zabýváte?

Pracuji jako ředitel divize a člen vedení dnes již mezinárodní společnosti, která je předním systémovým integrátorem a poskytovatelem specifických odvětvových řešení pro veřejnou správu, zdravotnictví, obranu a letectví, telekomunikace, energetiku i pro sektor financí. Před patnácti lety jsem začínal jako obchodní referent nevelké jihočeské společnosti a je mi mimořádnou ctí, že jsem mohl přispět k jejímu rozvoji až do dnešních rozměrů. Stálo to velké úsilí, zažili jsme doby dobré i zlé, ale stálo to za to. Hodně jsem se při tom naučil.

Obecně, je nějaká oblast, které byste se chtěl v Senátu prioritně věnovat?

Ideální by bylo, kdyby existoval výbor pro dopravu, sociální politiku, životní prostředí, hospodářství a vzdělávání. Takový by kopíroval moje priority ve vztahu k našemu regionu, ale bohužel takový není. Pro region je určitě klíčová problematika dopravy. Proto bych se rád zapojil  především do práce klíčového výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Máte tři dcery, takže doma jste v obklíčení žen. Jak se rodina dívá na vaše působení v politice? Jsou smířeny s tím, že v případě úspěchu Vás doma moc neuvidí?

Samozřejmě, že úspěch ve volbách, o který usiluji, přinese změnu do našich životů, ale snad mohu říci, že mi moje rodina fandí. Můj pracovní den dnes začíná v sedm hodin a domů se opět vracím kolem sedmé. Později večer ještě obvykle pracuji pro TOP 09 nebo musím dohnat, co jsem nestihl v práci. Víkendy věnuji mé rodině. Velkou změnu nečekám. Přiznávám, že jsem na své rodině závislý a nechtěl bych přijít o ten krátký čas, kdy s ní mohu být.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme