Pavera: Pustí nás ministr Jurečka do lesa?

18. 4. 2016

Kdo se bojí, nesmí do lesa, říká se. Teď to ale vypadá, že bychom se měli bát všichni, že nás ministr Jurečka do lesa nepustí. 
V posledních dnech a týdnech se totiž objevilo mnoho informací o novele zákona o myslivosti. Bohužel, ne všechny jsou pravdivé a některé jsou dost zavádějící. Co opravdu můžeme od novely zákona čekat a kdy by mohla začít platit? V současnosti je návrh novely stále na ministerstvu zemědělství. To zpracovává tak velké množství připomínek, že se na jednání vlády a poté do sněmovny dostane za hodně dlouhou dobu. 

Nejdiskutovanější věc v zákoně je bezesporu zákaz vstupu do lesa (resp. na území honiteb) a s tím spojené pokuty. Lidé by neměli podléhat panice, už nyní mohou úřady vstup do lesa na určitou dobu zakázat. Třeba v předvánoční době se to děje vcelku běžně. Loni to byly desítky případů – zákazů, které připadají na téměř 5800 honiteb. Nejde tedy o žádný nový výmysl ani ministerstva zemědělství, ani samotných myslivců. Zákaz vstupu do lesa v určitou dobu se dá pochopit a přijde mně zcela oprávněný. Třeba když jde o zákaz vstupu v době honu, kdy nelze zajistit bezpečnost lidí, nebo v čase „kladení“ mláďat. Zákon by však ministr měl koncipovat tak, aby paragrafy nemohl žádný úřad ani nikdo jiný zneužívat. Je nepřípustné pro občany zcela uzavřít lesy a omezit pohyb po lesních cyklostezkách či stezkách naučných. 

Naprosto nepřijatelné je ale navrhované zvýšení pokut. Sankce rozhodně nejsou řešením. Domnívám se, že úkolem ministra zemědělství, ale i ministryně školství je apelovat na občany, aby respektovali přírodu a nutná opatření. Omezení nejsou vždy jen „pro kočku“. Doufám, že ministr Jurečka právě nenapsal jen další zákazový a pokutami protkaný zákon. 

Herbert Pavera, poslanec TOP 09

zdroj: Lidové noviny, 16. 4. 2016

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme