Nováková: Školy je třeba platit jinak

20. 7. 2016

Do poslední verze školského zákona se dostala na poslední chvíli věc problematická hned dvojnásob. Obce mají garantovat svým obyvatelům místa ve školkách pro už dvouleté děti neboli rodiny dostaly signál, aby své děti do mateřských škol dávaly.
Zatím marně upozorňujeme, že rozdíl mezi dvouletým a tříletým dítětem není jen číslo, ale zlomová fáze ve vývoji osobnosti. Dítě ve svém vědomí pochopí: tohle jsem já a tamto je okolní svět. Je samozřejmě nejlepší, když tuto fázi prožije s lidmi, kteří jsou mu nejblíž - v rodině. V každém případě však je nutná velmi individuální péče a naprosto nevyhovující je běžně velká třída mateřské školy. Aby nenastala situace, kdy se rodině pomůže jen zdánlivě, musí se ve financování školek počítat s velmi malými třídami pro nejmenší děti. Že učitelé musí používat také jiné metody, je jasné.
Druhé uklouznutí spočívá v požadavku, který ukládá obcím zajistit pro tyto malé děti místa ve školkách. Několika hlasy při posledním hlasování ve sněmovně se obcím přidělalo mnoho starostí. Věřím, že se najde dost poslaneckých hlasů, které to opraví.

Nina Nováková, poslankyně TOP 09

zdroj: Lidové noviny, 16. 7. 2016