Nováková: Imigranty musíme seznámit s evropskou kulturou

5. 10. 2015

S imigranty, kteří nebudou vráceni do původních zemí a získají v České republice azyl, je třeba velmi rychle začít pracovat. V integračních centrech, ale také ve školách, je musíme seznámit se základními rysy evropské kultury, které je třeba akceptovat. Pro imigranty, kterým poskytneme azyl, musí být účast v integračním programu povinná. Utečenci nemusí být hrozbou, když jim jasně sdělíme pravidla platná v zemi, kde se rozhodli, byť dočasně, žít.

Ať jsme nevěřící, nebo věřící, ať jsme vzdělaní méně či více, je ve všech z nás dědictví antiky a křesťanství. Po Řecích jsme zdědili důvěru ve vlastní rozum a trochu vůle pro riskantní experimentování s modely státního zřízení. Od Římanů víme, že žádný zákon nemá odporovat zdravému rozumu a vyššímu mravnímu principu. Z judaismu jsme zdědili Desatero jako základní princip morálky. Křesťanství do nás vložilo solidaritu s chudými a nemocnými.

Patříme k civilizaci, v níž spolu lidé hovoří s odhalenou tváří. V rodině, která je nejcennějším základem naší společnosti, jsou vazby založené na citech, ne na hierarchii. Představitel církve u nás může mít přirozenou autoritu, nesmí však vyhlašovat zákony. Naše školy mají předávat dalším generacím kulturu a vzdělanost, nesmějí však být vázány na konkrétní ideologii nebo náboženství. K abecedě životních postojů patří také svoboda myšlení a vyjadřování, ochrana lidského života i ochrana životního prostředí.

Nina Nováková, poslankyně TOP 09

zdroj: echo24.cz, 3. 10. 2015

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme