Neuhájili jsme funkční registr smluv, zákon poslanců Jurečky a Bartoška (KDU-ČSL) ho zcela vykastroval

22. 2. 2017

(editovaný přepis projevu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska k novele zákona o registru smluv)

Dámy a pánové, dovolte, abych vás stručně seznámil se stanoviskem našeho klubu k předloze a pozměňovacím návrhům zákona o registru smluv. Jak to teď před námi leží, tak mi to trochu připomíná přístup vlády k zákonu o rozpočtové odpovědnosti. Zase se bude tvrdit, že to máme, bude se to tak jmenovat, ale obsah bude vykastrován tak, že zákon bude úplně nefunkční. Stejným způsobem se totiž schválil zákon o rozpočtové odpovědnosti.

Myslím, že tenhle přístup není úplně fér. Fér byla zcela vážná diskuse o tom, jestli registr smluv ano, nebo ne. Pokud jsme se rozhodli, že ano, tak ho nedělejme nefunkční. Chápu předkladatele, který se trápí, že bude národní podnik Budvar v nevýhodné pozici, protože bude muset na rozdíl od ostatních soukromých pivovarů zveřejňovat smlouvy. Ale příčina tohoto stavu není registr smluv. Příčina je, že stát vlastní pivovar. Od toho si přece lidé stát zřizují, aby vlastnil a provozoval pivovary. To je jedna ze zásadních úloh státu....Doufám, že jste v mé poslední větě postřehli ironii.

Jde o to, že nemůžeme koláč mít a současně ho jíst. Nemůžeme říkat, že chceme, aby tyto podniky zůstaly státní, ale nechceme, aby zveřejňovaly smlouvy. Budou-li tyto podniky státní, musí zveřejňovat smlouvy. To je smysl zákona o registru smluv. Pokud je v tom jistá nevýhoda, tak nezaměňujme následek a příčinu. Příčina je v tom, že jsou tyto podniky státní, ne v tom, že existuje registr smluv.

Z tohoto důvodu náš poslanecký klub nepodpoří ani jeden pozměňující návrh, ani zákon jako celek.

Děkuji za pozornost.

zdroj: psp.cz, 22. 2. 2017