Laudát: Přidejme učitelům, aby měli stejně jako policisté

27. 7. 2016

Při pohledu do aktuálních policejních statistik se asi většina lidí zaraduje. Kriminalita v posledních letech klesá. Ačkoli jsou to policisté, kdo proti kriminalitě působí přímo, nelze zapomínat na preventivní práci učitelů, kteří vychovávají nastupující generace k dodržování práva a spravedlnosti.

Na papíře vypadají pedagogická prevence společně s policejní represí jako dvě rovnocenné strany téže mince. Pomyslnou idylu ale v praxi kalí skutečnost, že jde spíše o rozsypané misky jedněch vah. Stát si totiž práce učitelů cení v průměru o sedm tisíc korun měsíčně méně než práce policistů.

Ještě horší je situace u zaměstnanců kulturních institucí, kteří chrání základy naši identity a upevňují tím práci učitelů. Rozdíl oproti policistům? Průměrně o jedenáct tisíc korun měsíčně méně. Jsou to ale právě oni, kdo spravují kulturní dědictví nevyčíslitelné hodnoty. Sami však pracují za nedůstojné mzdy.

Motivace mladých lidí stát se učiteli nebo kulturními pracovníky proto často končí při pohledu do platových tabulek. Budeme-li dál lhostejní k pobídkám pro nastupující generace působit v rámci preventivní složky, může v budoucnu zůstat jen u represe. Nezbytná rovnováha může být na dlouhá léta ztracena.

TOP 09 bude proto prosazovat zvýšení platů učitelů na všech stupních škol do roku 2019 na úroveň platů policistů. To stejné chceme prosadit u zaměstnanců v kulturních institucích. Navrhneme to při projednávání státního rozpočtu na rok 2017.

František Laudát, předseda poslaneckého klubu, TOP 09

zdroj: Svobodné fórum, 27. 7. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme