Laudát: Premiér nadřadil osobní zájmy nad zájmy země

24. 2. 2017

Osm měsíců před volbami se premiér Sobotka rozhodl odvolat ministra Mládka. Oficiálním důvodem je nezvládnutá komunikace s veřejností v kauze vysokých cen za mobilní datové služby. Narychlo jmenovaný náměstek poslal nespokojené zákazníky do sousedního Polska. Lepší by určitě bylo, kdyby se do Polska poroučeli ministři této vlády, alespoň by možná někdo zastavil devastaci živnostníků, malých a středních podnikatelů a budování fízlovského státu.

Většina poslanců napříč politickým spektrem se na absurdně drahých službách podílela svým hlasováním v září 2014. Náhlé prozření před volbami je sice pozdě, ale lepší teď, než nikdy. Přesto se domnívám, že neobratná mediální komunikace ministra a jeho náměstka není skutečným důvodem změny ve vedení resortu. Nechtěně na to upozornil premiér Sobotka, který po setkání s prezidentem Zemanem národu sdělil, že obsazení postu ministra počká až po sjezdu ČSSD. Premiér tak nadřadil svoje osobní zájmy nad zájmy země. Pro nezasvěcené jen dodám, že ve hře nemusí být pouze post ministra průmyslu a obchodu. Ještě do říjnových voleb bude vláda rozhodovat o obsazení řady lukrativních postů s jistotou na 5 roků. V Radě Českého telekomunikačního úřadu končí v březnu mandát Ondřejovi Malému a v říjnu předsedovy Rady ČTÚ Jaromírovi Novákovi.

Možná si ještě někteří vzpomenou na dohady kolem mandátu předsedkyně Rady Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Vše nakonec skončilo s výsledkem, že od 1. srpna vznikne Rada ERÚ. Ve hře je 5 postů s mandátem na pět roků. Členy Rady jmenuje a odvolává vláda (dosud předsedu ERÚ jmenoval a odvolával prezident). Tudíž se pro současného premiéra otevírá prostor pro personální obchod hned pro osm položek. Tradiční vládní politické strany s netradičním oligarchickým hnutím právě prostírají. O peněženky spotřebitelů jde až v poslední řadě.

František Laudát, předseda poslaneckého klubu

Osobnosti: