Kučera: Účtenková loterie je sázka na závist

12. 12. 2016

Společně s elektronickou evidencí tržeb se rozběhl web finanční správy, na kterém může občan nahlásit neplatnou účtenku, případně její nevydání, a to zcela anonymně. Co se bude dít v následujících měsících, je zcela jasné. Na webu se objeví hlášení od konkurenčních podniků i od bývalých zaměstnanců, mnozí web využijí na vyřizování vzájemných účtů a objeví se i plno recesistů, kteří těmi nejbizarnějšími hlášeními web doslova zahltí. 

Tzv. udavačským webem to ale nekončí. Připravuje se účtenková loterie, která má ještě zvýšit zájem o to, aby zákazník od provozovny, a v dohledné době i od dalších profesí, požadoval vydání účtenky z jejich elektronické pokladničky a účtenku si také odnesl. Na účtenku totiž bude možné po registraci vyhrát nejrůznější ceny. 

A jaké účtenky budou zvýhodněny? Podívejme se do studie, ze které ministerstvo financí vychází v přípravě EET a tedy i účtenkové loterie. Zvýhodněny budou ty účtenky, které budou obsahovat chybu, nebude na nich správný fiskální identifikační kód nebo na nich budou nesprávné údaje. Těmto účtenkám říká MF „žolíky“ a budou, podle jeho studie, zařazeny do slosování samostatně s tím, že se jejich držitelům dramaticky zvýší pravděpodobnost výhry. Na tyto účtenky bude také možné uplatnit výherní bonus (vyšší výhra). Jak píše MF, tímto se dosáhne zvýšeného zájmu na získání takových chybných účtenek a vyhledávání provozoven, které jsou více než rizikové. 

Upřímně, z něčeho takového už skutečně běhá mráz po zádech. Platit daně je povinnost a jejich neplacení je trestný čin. Je ale elektronická evidence tržeb tou správnou cestou, která v Česku narovná podnikatelské prostředí? To rozhodně ne. EET společnost pouze ještě více rozdělí, to už si snad uvědomuje většina z nás. 

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme