Kučera: Ministerstvo životního prostředí řídí prostřednictvím náměstků lobbisté

Komentář poslance TOP 09 Michala Kučery

23. 7. 2014

Jak jinak si také vysvětlit, že Sněmovnou dnes prošla novela zákona o odpadech, která zakazuje skládkování komunálního odpadu. Norma, která v tomto ohledu zavádí výrazně přísnější opatření, než která požadovaly evropské směrnice.

Norma nejenže nechrání životní prostředí, ale dokonce nebyla ani provedena analýza jejich ekonomických dopadů. Nikdo tedy neví, kolik zákaz skládkování bude stát obce a občany.

Komu tedy má novela zákona o dopadech sloužit? Pravděpodobně spalovnám, které tak budou mít zajištěn přísun levného paliva, dotovaného z peněženek domácností a z obecních rozpočtů.

Ve zkratce řečeno: dnes přijatá norma jde proti životnímu prostředí, proti recyklaci a naopak nahrává spalovnám. Česko se tak postupnými krůčky vydává opačným směrem, než kterým se v oblasti ochrany životního prostředí snaží ubírat země na západ od nás.

Kvůli ministru Brabcovi, kterému pravděpodobně zákony připravují vlivové a lobbistické skupiny prostřednictvím jeho náměstků, vyhrála lobby spaloven. Na úkor životního prostředí, obcí i jejich obyvatel.

Michal Kučera, poslanec a odborný mluvčí TOP 09 pro oblast životního prostředí

23. 7. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme