Kučera: Klamavá reklama na EET

16. 11. 2016

Také se těšíte na 900 nových dětských hřišť, na větší platy učitelům nebo vyšší důchody, které budou hrazeny z lepšího výběru daní díky elektronické evidenci tržeb, jak vám slibuje televizní reklama? Mohu vás ujistit, že se těšíte marně. Podlehli jste totiž klamavé reklamě, kterou si patrně účelově zadalo Ministerstvo financí.

První nepravda je, že se zavedením elektronické evidence tržeb vybere navíc 18 miliard korun. Nebo lépe řečeno, že se vybere v příštích letech. Podle studie společnosti BDO, na základě které je EET zaváděno, existují 3 scénáře zlepšeného výběru daní. Pesimistický, který počítá se zlepšeným výběrem o 4 miliardy Kč, konzervativní, který říká, že výběr bude navýšen o 12 miliard a teprve v té nejoptimističtější variantě se můžeme bavit o 16-18 miliardách. Ovšem rozhodně ne v příštím roce, protože podle stejné studie se pohostinství podílí na šedé ekonomice, kam EET cílí, pouze 1,9 %. 16 miliard korun v té nejoptimističtější variantě se může vybrat až za několik let po plném zavedení EET. Tedy až se do EET zapojí všechny segmenty živnostníků, řemeslníci, svobodná povolání, doprava atd. A upřímně, už jste někdy viděli, aby vyšla ta nejoptimističtější varianta výběru daní? Sama studie BDO přiznává, že navýšení výnosů o 16 miliard korun v optimistické variantě, lze očekávat v letech 2022-2024.

Druhou nepravdou je, že výnosy ze zlepšeného výběru daní půjdou na výstavbu dětských hřišť nebo důchody. Naopak, velká část výnosů bude použita na platy několik stovek nových úředníků, kteří byli přijati v souvislosti s náběhem a se správou EET. Další část bude použita na IT zabezpečení a správu (což jistě uznáte, není zrovna levná záležitost).

900 nových hřišť se tedy podle všeho jen tak nedočkáme, pokud tedy budeme věřit údajům, se kterými pracuje Ministerstvo financí a na základě kterých je zaváděna elektronická evidence tržeb. Proč nám tedy Ministerstvo financí neříká v televizní reklamě pravdu?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

zdroj: Svobodné fórum, 15. 11. 2016

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme