Heger: Díky zlepšující se ekonomice jde život ve zdravotnictví dál

Komentář místopředsedy TOP 09 Leoše Hegera

21. 7. 2014

Na konci června vyšel v Náchodském a Rychnovském deníku rozhovor s odvolaným ředitelem náchodské nemocnice Miroslavem Vávrou, kde si již dříve vystřídaný bývalý šéf krajského královéhradeckého Zdravotnického holdingu stěžuje na na kde co, zejména na nedostatečné financování nemocniční péče, které údajně způsobilo, že se mu nepodařilo nepříznivé hospodaření nemocnice Náchod napravit. Není pochyb o tom, že v celém českém zdravotnictví není tolik peněz, kolik by si zdravotníci a zdravotničtí manažeři přáli, ale to popravdě řečeno není nikde na světě.

Je pravdou, že v rámci řešení celostátních dopadů hospodářské krize bylo financování nemocnic v roce 2013 omezeno o 3,8%. To společně s navýšenímDPHv předchozích letech opravdu postavilo manažery všech zdravotnických zařízení před velký úkol hledat vyšší efektivitu u sebe a neohrozit poskytování potřebné zdravotní péče.

Nebylo to jednoduché, ale všechna čest, zdravotnictví nezkolabovalo a po přilití asi 5 mld. Kč ze státního rozpočtu se situace v letošním roce výrazně zklidnila. Díky zlepšující se ekonomice země jde život ve zdravotnictví dál. Hrozba insolvence Všeobecné zdravotní pojišťovny byla díky řadě vnitřních opatření odvrácena a v roce 2013 skončila VZP o dvě miliardy korun lépe, než se očekávalo. Podobně nemocnice uzavřely bilanci roku 2013 lépe než se všichni báli.

Byť s dočasným útlumem rozvoje, dopadlo hospodaření sedmi z devíti fakultních nemocnic (včetně FN Hradec Králové) kladně. Hospodaření krajských královéhradeckých nemocnic bylo obvyklé jako v předchozích létech. Jičínská a trutnovská nemocnice vyrovnané, náchodská a rychnovská ve ztrátě. Přitom díky systematické práci na srovnávání nespravedlivě rozdílných základních sazeb v platbách za diagnózu byla v letech 2012 a 2013 nemocnice Náchod placena o něco lépe než úspěšné nemocnice Jičín a Trutnov.

Není proto potřeba nad zdravotnictvím pořád jen naříkat a spíše je nutné trpělivě hledat kroky, které hospodaření celého systému i jednotlivých zdravotnických zařízení zlepšují. Řadě nemocnic s to daří a jako doklad je na závěr možno uvést i optimistický příklad od sousedů. Dlouhá léta výrazně propadová Pardubická krajská nemocnice se v kritickém roce 2013 dostala do černých čísel. A pak že věci nejdou.

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

21. 7. 2014

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme