Chalánková: Zákon o sociálním bydlení v nedohlednu

21. 8. 2014

Reakce poslankyně Jitky Chalánkové na článek MF Dnes: Na bydlení chudým dává stát miliardu měsíčně. Komentář byl odeslán jako reakce na tento čláenk, MfDnes tuto reakci neotiskla.

Doplatek na bydlení je nejsledovanější položkou v oblasti dávek hmotné nouze od státu. Zájem vzbuzuje především jeho nárůst. Tady jsou čísla: v roce 2011 tuto dávku od státu získalo 24,4 tisíc lidí a vyplatilo se 850 milionů. V roce 2013 to bylo již 65,1 tisíc příjemců a celkově se suma, kterou stát vyplatil, vyšplhala na 2 814 milionů.

Příčin je samozřejmě víc - zejména dopad krize a růst nákladů na bydlení včetně nákladů na energie a služby. Doplatek na bydlení určuje a vyplácí Úřad práce na základě toho, že individuálně posoudí situaci každého žadatele. Celkem 80 procent těchto dávek získají důchodci, především osamělí lidé a také neúplné rodiny s dětmi. Asi 20 procent pak pomáhá lidem na ubytovnách, mnohdy předražených. Co přinášejí nové návrhy zákonů? Především je patrná snaha ušetřit výdaje státu. To je pochopitelné, ale je třeba mít vypracované řešení pro ty nejohroženější skupiny obyvatel. Bezdomovectvím je ohroženo až 100 000 lidí, dalších 100 000 latentně. Život na ubytovnách je pro rodiny s dětmi absolutně nevhodný. Nová vládní legislativa vyžaduje stanovení standardů ubytovacích prostor. Ve vládním návrhu čteme, že zhruba 25 000 lidí bydlení může ztratit úplně a že se neví, co s nimi bude.

Zodpovědný politik by podle mého názoru nikdy takový návrh předložit nemohl. Jediným řešením je zákon o sociálním bydlení, který koncepčně a systémově dokáže celou problematiku sociálního bydlení obsáhnout a řešit. Obce po takovém zákonu volají a já mohu potvrdit, že jsem osobně jednala se zástupci sociální komise Svazu měst a obcí. Je jasné, že bez dohody s obcemi zákon nevznikne. Obce budou mít přesněji stanovené povinnosti a současně s povinnostmi je třeba obcím zaručit i peníze na jejich plnění. Některá města i menší obce se o své občany v nouzi umějí postarat a alespoň část bytů mají k dispozici. Ale jsou i města, kde místo péče o potřebné stavějí z daní nesmyslné akvaparky. Jde o zodpovědnost veřejné správy.

Výbor pro sociální politiku poslanecké sněmovny mi uložil koordinovat práci ministerstev právě na přípravě zákona o sociálním bydlení. Spolupráce s ministerstvem pro místní rozvoj začala dobře, ale jakmile přípravu zákona převzalo ministerstvo práce a sociálních věcí, nikdo nereaguje. A zákon je v nedohlednu. Chci, abychom se už v září tímto zákonem ve sněmovně zabývali. A určitě se budeme ministryně Marksové Tominové ptát, proč její úřad odmítá spolupracovat s poslanci.

Jitka Chalánková, poslankyně a odborná mluvčí TOP 09 pro sociální problematiku