Chalánková: Svačinová lobby vytlačuje názor rodičů

18. 1. 2017

Už druhým týdnem se české školy řídí spornou pamlskovou vyhláškou. Odvážnější ředitelé školní kantýny zachovali s omezeným sortimentem, jiní je zavřeli do samostatných prostor a opatřili cedulí „do 15 let nepřístupné“. Ve většině škol ale raději bufety zavřeli. A to i tam, kde fungovaly dobře, třeba při odpoledním klubu přírodovědců, v knihovně nebo hudební škole. 

Děti si holt o pauze doběhnou za školu a odpolední občerstvení seženou v místní samoobsluze. Zdá se ale, že s tím autoři vyhlášky počítali. Kolem škol už krouží armáda výživových poradců, kteří mimo jiné rádi doporučí firmy „na svačinky“ připravené ochotně naskočit na místo dosavadních provozovatelů. 

Podle různých indicií od rodičů i učitelů tito poradci dobývají školy už delší dobu. Některé jejich projekty zdravé výživy jsou zaštítěny ministerstvy, jiné jsou financovány velkými obchodními řetězci a firmami, další jsou dílem skutečných nadšenců do bio stravy a zdravé výživy. 

Cíl mají snad bohulibý. Vést děti ke zdravému životnímu stylu. Dosud se soustředili hlavně na zlepšování nabídky jídelen, což je fajn, současně ale začali školit děti. Programy zdravé výživy probíhají často místo standardního vyučování. Děti si tak hrají s ovocem místo toho, aby počítaly příklady. 

Těžko říct, co dětem zprostředkují, když trendy ve zdravé výživě se stále vyvíjejí. Tak třeba jedna výživová poradkyně se veřejně chlubí prolobbováním pamlskové vyhlášky. Současně už ale přiznala, že taková nízkotučná dieta není pro děti možná úplně nejlepší nápad a světové trendy velí přepřáhnout. 

Veřejně se ozvali také nutriční experti, kteří s propagátory pamlskové vyhlášky nesouhlasí. A pokud vím, mléčné výrobky dodávané do škol pod patronací ministerstva zemědělství musely dostat výjimku. 

Neprošly. Jak vidno, i na zdravou výživu panují různé názory. Pamlskovou vyhláškou si ale zastánci tzv. zdravého stravování prosadili nový a široký prostor k realizaci. 

Ať už vedeni čirým nadšením, nebo ohledy na svou budoucí obživu, udělali to bez ohledu na znalost podmínek v jednotlivých školách a jejich praktického provozu. Ministryně školství Valachová jejich lobby bohužel vyslyšela, obešla školy a s lehkostí zapomněla především na rodiče. 

Těžko se pak divit obavám, že budou následovat kontroly svačin, které si studenti nosí do školy z domova. Stopku zbytečné regulaci může ještě tento týden vystavit Sněmovna. Stačí vyslyšet volání ředitelů středních škol a dát kompetence pro výjimky školským radám, ve kterých jsou zastoupeni i rodiče. 

Asi nikdo nečeká, že rodiče budou prosazovat do školy automaty na coca-colu. Na rozdíl od ministerstva jim ale možná nebude vadit, když si jejich puberťáci koupí po odpoledních kroužcích vdolek s marmeládou. Zatím se bohužel zdá, že „svačinkové“ lobby vítězí i nad respektem k rodičům. 

JItka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

zdroj: Právo, 17. 1. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme