Chalánková: EET je pouze honem na drobné podnikatele

6. 1. 2017

Projev místopředsedkyně TOP 09 Jitky Chalánkové v Poslanecké sněmovně k návrhu zákona o EET.

Poslanci TOP 09 jsou adresáty mnoha dopisů drobných živnostníků, podnikatelů. Z nich bych vám tady mohla číst.

Například jeden, ve kterém se píše: „Proč jsem proti elektronické evidenci tržeb? Protože je to socialismus v praxi. Měl bych řadu důvodů být pro zavedení elektronické evidence tržeb a mám jen dva důvody být proti. Proč bych mohl být pro? Jsem příznivcem moderních technologií, jsem pro férové podnikání, nemám rád jakékoli porušování zákonů, mám rád pořádek v účtech a přehled o chodu firmy. A především - podnikám v poradenství a moje firmy neinkasují platby v hotovosti ani prostřednictvím platebních karet, takže elektronická evidence tržeb se mne osobně netýká. Potud tedy, proč bych se elektronickou evidencí tržeb nemusel zabývat a proč bych nemusel být proti.

Přesto jsem proti elektronické evidenci tržeb. Jsem proti zásadně, zcela a důsledně. Proč? Ze dvou důvodů. Prvním důvodem je samotná elektronická evidence tržeb. Je to nástroj zcela nepatřičný. Elektronickou evidenci tržeb nepotřebujeme, protože stát má všechny prostředky pro efektivní výběr daní. Elektronická evidence tržeb je diskriminující, protože zasáhne malé a velkým naopak pomůže. Elektronická evidence tržeb je mrháním veřejnými prostředky. Elektronická evidence tržeb je prostě škodlivá zbytečnost a pokus zavést ji považuji za státní zvůli.

Můj druhý důvod, proč stojím proti elektronické evidenci tržeb, má širší společenský kontext. Elektronická evidence tržeb je logickým pokračováním setrvalého tlaku socialisticky smýšlejících politiků, velkopodnikatelů a odborářských bossů proti malému podnikání. Zvláště v posledních dvou letech se začala naše společnost měnit k horšímu. Přibývá zákonů, ubývá prostoru pro svobodné rozhodování, stále více je vše evidováno, jsou shromažďována data. Stát chce od občanů vybírat stále více peněz a potom s těmi penězi velmi špatně hospodaří nebo si za ně politici kupují hlasy voličů. Stát přenáší stále více svou práci na podnikatele a živnostníky. Plíživě, nenápadně se Česká republika mění v socialistický stát s oligarchickými prvky. Přesto, že experiment sociálního státu ztroskotal, což již vyslovili i vrcholoví evropští politici, premiér České republiky stále tvrdí, že chce sociální stát zachovat, a proto prý musí vybírat stále více na daních. Dokonce vyhrožuje svým občanům-podnikatelům, že pokud nepřistoupí na požadavky vlády, zvýší jim daně. Dnes je již pojem sociální stát jen zástěrkou pro budování nového socialismu. To znamená posilování moci státu, vysoké zdanění všech činností i majetku, příklon k velkému průmyslu, extrémní nárůst moci a sebevědomí odborů a naopak tlak na malé podnikání.

Proto jsem proti elektronické evidenci tržeb. Elektronická evidence tržeb je zřejmým pokusem, jak omezit svobodu podnikání malých podnikatelů a živnostníků. Elektronická evidence tržeb je logickým pokračováním posilování moci státu. Elektronická evidence tržeb je virus, který má infikovat naši společnost. Ústava České republiky říká, že jsme liberálně demokratický stát. Zatím. Také proto jsem proti elektronické evidenci tržeb. Protože stát je tady pro nás, ne my pro něj,“ píše drobný podnikatel, jehož jméno je mi známo.

Z toho vyplývá, že zde dochází k honu na drobné podnikatele a rozhodně by jim bylo lépe, kdyby odešli z podnikání a stali se zaměstnanci. To je jedna část komentáře k tomuto dopisu.

A mám ještě jeden dotaz na pana ministra, jestli mi může odpovědět. Ze školení pro drobné podnikatele, živnostníky se ke mně dostal tento dotaz: „Pokud je drobný podnikatel dovozce a prodejce vína, a pokud by prodal pár lahví fyzické osobě, tak musí tuto fyzickou osobu identifikovat. Identifikátorem této fyzické osoby pro účely úřadů je jeho rodné číslo. Identifikátorem člověka, které si toto víno koupí, je jeho rodné číslo." Chtěla jsem se zeptat, jestli je to pravda.

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

zdroj: psp.cz

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme