Adamová: Tisíce nových bezdomovců? Možná realita

3. 7. 2015

České republice hrozí větší problém než jsou dnes tolik diskutovaní imigranti. Tisíce lidí přijdou už brzy velmi pravděpodobně ne o vlastní, ale o jakoukoliv střechu nad hlavou.

Může to být až 17 tisíc lidí, kteří nově nedostanou doplatek na bydlení, tedy sociální dávku, kterou stát většinou dává lidem z ubytoven. Za to vše může jedna jediná věta v zákoně. I když mohla být míněna dobře, dopad v praxi je jiný, než autor zamýšlel. A důsledkem budou tisíce nových bezdomovců v ulicích.

Problém s ubytovnami, jejichž majitelé nasazují často nemravně vysoké nájmy, není nový. Už také získal svoji jednoznačnou přezdívku: byznys s chudobou. Změna ve vyplácení doplatku na bydlení, ona jediná věta, měla přinést konečně řešení či alespoň zlepšení situace. Větší pravomoc svěřil stát obcím, které mají ke svým obyvatelům blíž než státní úředníci, znají je a vědí také více o tom, které ubytovny jsou ty pro obec problémové.

Novela zákona platí pár týdnů a už slyšíme, že právě v této pravomoci je chyba a poslanci dopustili pěknou šlamastyku. Omyl! Žádní zákonodárci, ale ministerstvo práce a sociálních věcí... Právě ministerstvo totiž na možné budoucí problémy nikoho neupozornilo. Přitom má dostatečný aparát k tomu, aby změnu posoudilo natolik, že dokáže předejít problémům nebo před nimi alespoň varovat. A to včetně všech změn, které poslanci během schvalování navrhli.

Náprava od ministryně Marksové ale nepřichází ani nyní. Systémovou změnu nenavrhuje a jediné čeho jsme se zatím dočkali, je kuriózně rada jejího kolegy ministra vnitra. Neudělal ale nic menšího, než že vyzval obce k tomu, aby zákon nedodržovaly. To je vskutku zajímavý precedent, nad kterým se obce zcela oprávněně pozastavují. A nejen ony.

Řešení existuje jediné – urychleně změnit a zpřesnit znění zákona a především důsledně uplatňovat vyplácení dávky jen těm, kteří na ni mají skutečně nárok. Úřady práce loni přijaly stovky úředníků navíc, měly by tedy mít kapacitu na lepší kontrolu vyplácení této mimořádné dávky. Ročně stát přispěje lidem přes dávky spojené s bydlením asi 12 miliard korun. Kolik státních miliard či milionů se dostane k obchodníkům s chudobou? To se jen těžko dozvíme bez důsledné kontroly úřadů, které za to nesou odpovědnost.

Markéta Adamová, poslankyně TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme