Adamová: Děkujeme předem, paní Marksová

29. 11. 2016

Ministryně sociálních věcí Michaela Marksová přečkala rošádu ve vládě, ač se pod ní židle povážlivě rozkývala. Je to pro občany dobrá zpráva? Podíváme-li se na její tříleté působení, nelze jí upřít jednu věc – ministryně toho hodně začala, ale dokončila jen zlomek. Třeba zákon o sociálním bydlení.

Ten se jí hroutí pod rukama a ti, kterým měl pomoci od závislosti na spekulantech s ubytovnami nebo řadou bytů, se ničeho nedočkají. Natož záchranné sítě, když nemají šanci si pomoci z tíživé situace sami. Výsledek? Práce pro starosty a další miliardy, které nekontrolovaně putují od státu v dávkách na bydlení.

Podobné je to s podporou rodin. Hodně se o ní mluvilo a světlo světa spatřil jen zákon o dětských skupinách, který předpřipravila naše vláda. Flexibilní pracovní úvazky, které si přeje většina zaměstnaných matek, stát nepodpořil. A některé změny jdou dokonce proti rodinám – třeba zrušení slevy na nepracujícího manžela či manželku. Ty ovšem ministryně označila za přežitek. Nakonec, buďme rádi, že všechny změny ještě ministryně Marksová neprosadila, a doufejme, že už ani neprosadí.

Na co může ministr práce vydávat peníze, když se ekonomice daří a zaměstnaný je téměř každý, kdo má skutečně zájempracovat? V Česku máme unikátní situaci – výdaje státu v sociální oblasti se i dnes stále zvyšují. I přes rekordně nízkou nezaměstnanost rostou průměrné roční náklady na jednoho nezaměstnaného. A zaměstnanosti pomáhá i samo ministerstvo. Počet jeho zaměstnanců se od nástupu Michaely Marksové do funkce zvýšil o víc než 40 procent. A na příští rok žádá ministryně na jejich platy o 230 milionů více než letos. Vše ve chvíli, kdy platy lidí v terénu, kteří dělají sociální služby, jsou žalostně nízké.

Utrácet cizí peníze, peníze státu, je opravdu jednoduché. Nejsou to peníze ĆSSD ani peníze úředníků nebo ministryně. Jsou to daně nás všech, ze kterých jde ročně v rámci rozpočtu státu 43 procent právě na sociální výdaje. Mělo by nás zajímat, jak se s nimi hospodaří, kdo je získává a jaké problémy vyřešily.

Je realitou, že výměna ministryně rok před volbami ničemu nepomůže. Proto bych chtěla požádat za všechny občany, kteří platí daně, i za ty, již tyto peníze nutně potřebují: paní Marksová, využijte této šance a v tomto čase pomozte! Doporučuji začít hroutící se lékařskou posudkovou službou, jejíž prácemá dopad na zdravotně postižené a osoby závislé na péči. Koncepci rodinné politiky je nutné přepracovat, aby podpořila pracující rodiny a neposílala další dávky těm, kteří pomoc státu nepotřebují. Ze zákona o sociálním bydlení využijte tu pasáž, která slučuje dávky na bydlení. A ty vyplácejte pod bedlivou kontrolou úředníků a jen těm, kteří je skutečně potřebují. Děkujeme…

Buďme rádi, že všechny změny ještě neprosadila, a doufejme, že už ani neprosadí

Markéta Adamová Pekarová, místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Lidové noviny, 29. 11. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme