Nováková: Chránit musíme i historické hudební nástroje

28. 1. 2016

V souvislosti s plánovaným projednáváním zákona o ochraně památkového fondu je dobré si uvědomit, jak pestrá je mozaika kultuního dědictví naší země, kterou je třeba chránit. Část tohoto dědictví patří mezi poklady evropské a světové kultury. Kvantitou nevelkým, ale kvalitou velmi cenným je jeden z kamínků této mozaiky – historické hudební nástroje.

Všechny jsou dokladem řemeslného mistrovství. V současné době je, myslím, víc než potřebné představit současné generaci, že práce lidských rukou není rutina, ale může být také uměním.

V péči Národního muzea je dnes kolem 2800 historických nástrojů. Zvýšenou pozornost však potřebují hlavně nástroje rozptýlené ve více než stovce historických objektů Národního památkového ústavu po celé ČR. Jedná se o dobrou příležitost, aby ukázky řemeslného mistrovství viděla široká veřejnost. Zároveň je však třeba uvědomit si, že oněch sto objektů znamená zároveň sto týmů, ve kterých, stejně jako všude, jsou pracovníci různě pečliví, s různým rozhledem a vzděláním. Tito lidé rozhodně potřebují trvalou metodickou pomoc. Mezi tisícovkou kusů hudebních nástrojů je jich nejméně třetina světově významných výrobců: Amati, Guarneri, Testore, klavíry značky Johann Schanz nebo Conrad Graf. Další významnou hodnotou těchto historických nástrojů je prokázané spojení s velikány světové hudby – W.A.Mozartem, L.v.Beethovenem, F. Lisztem, A. Dvořákem.

Jakou garanci ochrany takového křehkého dědictví dává Ministerstvo kultury? Ve dvanácti komisích, které plní roli poradních orgánů, není po odchodu Mgr. Rejška ani jeden expert na historické hudební nástroje. Žádný mistr houslař, klavírník, organolog, ani specialista na dechové nástroje. Relativně malý počet pokladů uměleckého řemesla nesmí být přímo úměrný malé péči o tuto část kulturního dědictví. Nemůžeme se spokojit ani s námitkami: když se něco stane, budeme hledat odborníka, jistě někde je. Nelze také čekat, až si někdo všimne, že se s cenným klavírem zachází jako se stolem v depozitáři - je to přece jen starý klavír.

Nina Nováková, poslankyně TOP 09

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme