Langšádlová: Premiér by neměl zbytečně zatěžovat rozpočet

13. 4. 2018

(interpelace poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové na premiéra)

Vážený pane premiére,

poslední týdny sledujeme vaši spanilou jízdu po krajích po vzoru pana prezidenta. Všechny vaše návštěvy spojuje jedna charakteristika – všude, kde se zastavíte, slibujete mohutné investice a výdaje. Jejich výčet narostl již na více než 70 miliard. Tato suma se navíc neustále zvyšuje a bude zřejmě růst nadále, jak se budou blížit komunální a senátní volby.

Zde je krátký seznam vašich největších slibů – 5,8 miliardy korun na levnější jízdenky pro seniory a studenty. 14,5 miliardy pro seniory. 12 miliard korun pro středoškolské učitele. Dále to jsou miliardy na opravy Invalidovny, Národního divadla či Národní galerie a dalších staveb všude po republice. Nezpochybňuji to, že některé tyto návrhy jsou oprávněné. Na úkor čeho však budou tyto záměry realizovány?

A to vše i s ohledem na chystaný daňový balíček. Výběr daní plánujete snížit o 27 miliard korun, a to snížením sazeb pro zaměstnance o jedno procento z hrubé mzdy a změnou zdanění fyzických osob. Rozdávání peněz vám umožňuje rostoucí ekonomika, růst však nemusí trvat věčně. Uvědomujete si, že tyto vaše sliby zatíží státní rozpočet na dlouhá léta?

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme