Schwarzenberg: Opravdový úspěch v politice přináší jen drobná práce

Úvodní projev předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga na 3. sněmu TOP 09

7. 12. 2013

Drazí přátelé, dámy a pánové, drazí hosté,

jsme v pozoruhodném okamžiku dějin naší strany, poněvadž samozřejmě je to v našem vývoji velice důležité, že se nám podařilo vstoupit do nové fáze, kde budeme opozice, vlastně jakožto ucelená strana. Když se podívám na naše milé konkurenty, vidím rozhádanost, spory a bohudík to se nám vyhnulo. Když se podívám na výsledek těch dvou let, tak bych řekl ano, dělali jsme chyby – o tom nebyly pochyby, a proto také nemůžu popírat, že jsme při posledních volbách nezvítězili. Nicméně řekněme také zátěž vlády a zátěž koaličních stran, jak němečtí přátelé mají krásné přísloví - spolu chycen - spolu pověšen, tak samozřejmě jsme na to velice doplatili. Zároveň se nám podařilo naši stranu ucelit. Jak jsem již několikrát zmínil, ztráty jsme měli, to vůbec nezpochybňuji. Je to sice horší zážitek, ale je menší, než jsem se obával po celém průběhu posledních let. Musím říci, že díky práci v krajích a především tady v Praze, se naše strana dnes projevuje jako stabilní síla v české politice. Když jsem se podíval na naši činnost, ať to bylo v parlamentu, v krajích, městech atd. iniciativy, které jsme začali, diskuze, na kterých jsme se podíleli, činnost v nejzazších koutech naší republiky, tak jsme se prokázali jako opravdu živá strana. A během volebních kampaní, přízeň mnoha mladých lidí byla taky potěšení. Dokazuje to, že jsme na správné cestě. Což ovšem neznamená, že tím máme garantovaný pro příští rok zase vzestup. Je mi naprosto jasné, že půjdeme do velmi tvrdého boje po celou příští dobu.

Události v parlamentu kolem volby či nevolby místopředsedy dokazují, že asi stávající koalice a někteří její hybatelé nás považují za největší ohrožení této nové, poněkud zvláštní moci, která se tu etabluje. Je pravda, že jistý bývalý trend v naší republice mě naplňuje obavou. Je to trend autoritativní vlády. Předseda druhé největší strany v našem parlamentu jasně řekl, že považuje parlament za dosti zbytečnou instituci, že by měl jeden vládnout a ostatní pouze kontrolovat. Je jasné, že taky pan prezident se nebude zbytečně ohlížet po nějakých úvahách v parlamentě, nýbrž půjde vlastní cestou. Je tudíž na nás, a to není lehký úkol, abychom bránili parlamentní demokracii. Tento úkol spadl opravdu na nás, na naše ramena a bude to těžký boj a jsem přesvědčen, že když se prokážeme, že jsme ta strana, která bere demokracii vážně, která bere naši ústavu vážně a která chce, abychom pokračovali v té cestě, na kterou jsme nastoupili v listopadu 1989, tak se nám to věru v bližších letech vyplatí.

Plané sliby populistických stran se prokáží jako podvod. A naši voliči to prohlédnou, to jsem přesvědčený. Ti, kteří od nás zklamáni odešli, a ano zklamáni našimi chybami a zklamáni s koncem minulé vlády. Zklamáni tím, že jsme dodrželi, to, co jsme slíbili, že budeme šetřit. Jenomže každý si myslel, že když budeme šetřit, budeme šetřit všude jinde, jenom u něho ne. A když jsme dokázali, že šetříme každému a nerozdílně, i když to naše vlastní lidi postihuje, tak je to samozřejmé, že se někteří od nás odvrátili. To nám nesmí vadit, nesmíme uhnout z cesty. My víme, co chceme. Tedy celkem vzato, přesto, že samozřejmě ztráta ¼ hlasů byla pro nás bolestná, tak bych řekl, je to něco co, jsme strávili a co nás nerozložilo a naopak myslím zocelilo. Ti, kteří jsou teď s námi, na ty se můžeme naprosto spolehnout. Je samozřejmé, že při předešlých volbách část našich voličů byli ti, co vždycky hledají něco nového, kteří patří v zásadě k protestním hlasům. Když jsme vstoupili na české jeviště, tak jsme byli strana, která se náhle objevila, a kterou tudíž někdy i nerealistické naděje sepnuly. Ti voliči, kteří zjistili, že sice poctivě pracujeme, ale zázraky neumíme, se teď odvrátili a šli za Úsvitem, řekli si ANO. Ale já jsem přesvědčen, že se u nich zklamání dostaví ještě rychleji, než se to stalo u nás. A pak jsou ty kostky jinak rozhozené.

Já bych zde velice uvítal naše hosty ze spřízněných stran, především ty, kteří přišli ze zahraničí. My samozřejmě cítíme velice silně, co se děje na Slovensku a doufám, že spřátelené strany teď při prezidentských volbách nadále budou míti úspěch. Nemají to lehké, je mi to naprosto jasné a bohužel taky musí ještě na Slovensko projít fáze, kde snad i lidé se stejnými ideály jsou schopní se organizačně spojit. Velice bych Vám to přál, aby se toto stalo, a doufám, že Slovensko bude nadále tak těsně s námi, jak se to prokázalo během posledních let. Jak říkám, my jsme nejšťastněji rozvedený pár v Evropě, Česká republika a Slovensko při mých návštěvách naposled tak krásně oslavili 17. listopad. Říkám přátelům tady v Čechách, že oslava 17. listopadu na Slovensku byla důstojnější a krásnější než se tomu událo v Praze. Večer s Janou Kirschner nikdy nezapomenu. Děkuji za tento zážitek.

Děkuji také zástupcům Konrad Adenauer Stiftung a Hans Seidel Stiftung za pomoc a podporu, za kterou jsem velice vděčný. Znám poměrně dlouhodobě  Německo, měl jsem tu čest studovat v Mnichově. A je zajímavé pozorovat vzestup Německa během posledních 70 let. Já si pamatuji, že jsem poprvé byl v Berlíně, když byl rozdělený a teď je to nesmírně živé hlavní město Německa a pomalu i Evropy. Blahopřeji k tomu vývoji a opravdu teď otevřeně, od vás se můžeme leccos naučit. Velice jsem vděčný za pozdrav, který jsme viděli tady na obrazovce, že taky náš předseda Evropské strany nás tady pozdravoval. Mě velice těší, zažil jsem ho několikrát v Bruselu a vím, jak cennou práci tam dělá. A samozřejmě nás potěšila zdravice paní kancléřky. Ale taky bych rád tady uvítal zde přítomné diplomaty. Musím říci, že mě velice potěšila návštěva ze země, která je nám jedna z nejbližších, totiž Izraele, se kterými jsme vlastně od začátku založení státu Izraele až na ovšem trpkou dobu komunistické vlády u nás, byli vždy úzce spojeni, spřáteleni a tudíž návštěvu izraelského velvyslance velice vítám. Také mě potěšila návštěva tureckého velvyslance, neboť je pravda, že my jsme jedni z těch států, které trvají na tom a mají to jako obsah zahraničního programu, že podporujeme přístup Turecka k EU. Doufám, že se taky v Turecku vyvíjí demokracie a právní stát tak, aby byl perfektně sladěn s budoucností EU, abychom mohli být opravdu v jednotné unii. Vím, že na obou stranách to ještě bude potřebovat čas, ale velice bych to uvítal. S Rumunskem jsme jedni z nejstarších spojenců, je to přes skoro 90 let co jsme spojeni, tudíž mě velice těší návštěva rumunské velvyslankyně. Děkuji mnohokrát za vaši návštěvu. Také všechny ostatní diplomaty, kteří sem přišli, zástupce atd. bych opravdu srdečně pozdravil.

Dámy a pánové jak vidíte, na nás jako nejjasnější opoziční stranu budoucnosti se upínají oči z celé Evropy. Jsme v centru pozornosti. Doufám, že obstojíme v našem úkolu a vím, že to, co se nám podařilo během dvou volebních kampaní těsně za sebou, bude zúročeno. Během té trpělivé dobré práce, a T.G.M. měl pravdu v tom, že opravdový úspěch v politice přináší právě jenom ta dobrá práce, ne veliké projevy, ne velké demonstrace. Prosím vás, abyste v tom pokračovali, abyste novým mladým vysvětlili, že takové hvězdné chvíle jsou v politice málokdy zábavné. Často velmi nudná práce po práci v povolání na večer se posadit a na tom pracovat, sedět nekonečně v obecním, krajském výboru, ve stranických skupinách atd. to někdy je opravdu otravné a nudné. A v tom spočívá demokracie, že jsme odhodlání tuto práci dělat pro naši vlast. A za to vám srdečně děkuji. Doufám, že budeme mít teď šťastnou ruku při volbách, doufám, že vstoupíme opravdu dále uceleně do příštích let. Především ještě jednou dík za práci v minulých dvou letech. Byla to mimořádná zátěž, málokdo v tom obstál. Nám se to podařilo. Děkuji vám, to byla vaše zásluha.

Karel Schwarzenberg
předseda TOP 09

V Praze 7. 12. 2013

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme