Schwarzenberg: Do Bruselu musíme vyslat opravdové autority

Projev Karla Schwarzenberga na sněmu TOP 09

7. 12. 2013

Vážené dámy, vážení pánové,

blíží se nám evropské volby. Já vím, že u nás se díváme na tyto volby trochu odtažitě. Že je to mimo naši politickou realitu a nezpozorovali jsme, že ve skutečnosti Brusel činí už větší část rozhodnutí, které mění náš život. Dodnes se politické strany spíše pokoušejí vyslat do Bruselu straníky nebo jejich činitele, kterých se chtějí zbavit, než aby tam poslali nejschopnější vyjednavače a lidi, kteří mají opravdovou autoritu. Doufám, že se nám tento trend u nás podaří zvrátit.

Je pozoruhodné, že pro tak proevropskou stranu jako je TOP 09 a Starostové, to jsou první evropské volby, na kterých se podílíme. A bude rozhodující, je opravdu klíčová otázka, abychom při těch evropských volbách bodovali, neboť je to pole, kde bychom měli býti doma, jako zásadně proevropská strana. Proevropská politika byla vždy v centru našeho zájmu, ať to byli resortní ministři nebo také průměr našich voličů i členů, jak jsem zjistil. To znamená, že na našem výsledku voleb do Evropského parlamentu, můžeme opravdu otestovat, jak si stojíme pro příští volby, kdyby byly náhodou předčasné. A také je to předzvěst, jak uspějeme v senátních volbách. Já bych Vás proto poprosil, abyste se na ten program důkladně podívali. Potřebuje v některých bodech vylepšit, dle mého názoru by také patřil ještě trochu zestručnit, v zásadě je to ale velmi dobrý podklad. Prosím všechny delegáty opravdu se do toho začíst, a kdybyste měli námitky ihned to říct, protože nám nepomůže, když 2 měsíce před volbami najednou někdo vystoupí a řekne, že na straně tři programu pro evropské volby je nehoráznost, a že s tím nesouhlasí, protestuje a vystoupí ze strany, když to nezměníme. Teď je možnost to změnit. Když máte připomínky, prosím ozvěte se dnes. Ale prosím ne jen kritizovat, ale když tak dát lepší návrh. Žádný program není bezchybný, i tento bude mít své mouchy, ale když kritika, tak ne jen negativní, ale navrhněte, co by se tam mělo vylepšit. Prosím bedlivě přečíst, evropské volby budou pro nás, opakuji to ještě jednou, pamatujte si to, klíčové pro budoucnost naší strany. Když na našem vlastním poli neuspějeme, tak to bude velmi špatný signál pro naši budoucnost.

Karel Schwarzenberg
předseda TOP 09