TOP 09 potvrdila lídry. Kalousek varoval před monarchou a oligarchou

Lovecká znělka rodu Schwarzenbergů, která zazněla na sněmu TOP 09, předznamenala, kdo má ve straně neotřesitelnou pozici. Karel Schwarzenberg neměl při volbě předsedy soupeře, dostal 160 ze 173 hlasů. Musí podle něj být jasná čára mezi TOP 09 a nezodpovědnou politikou. "Velkohubé sliby nemohou být splněny, demagogové nemají dlouhou výdrž," řekl Schwarzenberg.

8. 12. 2013

"Máme dvě populistické strany, které měly velký úspěch. Že by na první pokus se populistické hnutí stalo druhou nejsilnější silou, to tu ještě nebylo," uvedl ve svém projevu na adresu hnutí ANO a Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury.

Schwarzenberg zdůraznil, že předností TOP 09 je, že je ucelenou stranou stojící na pevných zásadách. Opravdových změn lze podle něj dosáhnout jen dlouhou a soustavnou prací. Mluvil o tom, že viděli již mnoho demagogů.

"Doufám, že nebudete zklamáni," řekl delegátům volebního sněmu, než ho potvrdili v čele TOP 09. "Když my všichni budeme tak s nadšením a usilovně pracovat, jak jsem viděl v posledních kampaních, nemine nás uspěch," prohlásil šéf TOP 09. "Nebojme se, pojďme do toho a zvítězíme. A teď prosím do boje," vybídl kolegy.

Kalousek: Kdy k sobě monarcha a oligarcha najdou cestu?

Protikandidáta neměl ani exministr financí Miroslav Kalousek při volbě prvního místopředsedy TOP 09. Dostal 157 ze 168 hlasů. Před stranou podle něj stojí výzva rehabilitovat pojem opozice, který zkompromitovala opoziční smlouva i politika nulové tolerance. "My jsme ideální duo, které nikdo nerozdělí," řekl Schwarenberg o Kalouskovi.

Úkolem TOP 09 podle Kalouska je jak kvalifikovaná kritika, tak schopnost podílet se na společném díle, jestliže jde o nezbytnou a dobrou věc. I to, aby hájil liberální demokracii.

Tu podle něj ohrožují "monarcha" a "oligarcha", tvrdí Kalousek v narážce na prezidenta Miloše Zemana a šéfa hnutí ANO Andreje Babiš. "Je jen otázka, kdy monarcha a oligarcha k sobě najdou cestu," prohlásil v projevu na sněmu TOP 09 exministr financí Kalousek. "To jediné, co nás může porazit, je vlastní skepse a lhostejnost k budoucnosti," řekl první místopředseda TOP 09.

Strana zvolí i čtyři řadové místopředsedy a ostatní členy předsednictva i nový výkonný výbor. Pozici místopředsedy už neobhajuje bývalý ministr práce a sociálních věcí a autor kontroverzní, již zrušené sKarty pro výplatu sociálních dávek Jaromír Drábek. Chce se soustředit na květnové volby do Evropského parlamentu, v nichž zřejmě bude za TOP 09 kandidovat.

Schwarzenberg v sobotu, v první den volebního sněmu, vyslovil přání, aby se novým místopředsedou stal pražský primátor Tomáš Hudeček.

TOP 09 prosazuje euro a rychlejší vymahatelnost rozsudků z EU

Strana už také na sněmu schválila teze volebního programu pro volby do Evropského parlamentu. TOP 09 slibuje, že bude prosazovat i v Unii rozpočtovou odpovědnost a také pravidla pro lepší pohyb studentů a pracovní síly. Její prioritou je i rychlejší vymahatelnost rozsudků vydaných v některém ze států Evropské unie v jiném členském státě Unie.

Strana v progamu slibu úspory v platech evropských úředníků i poslanců. TOP 09 chce, aby se Česká republika připojila k fiskálnímu paktu a nezpochybňovala závazek přistoupit k euru. K tomu podle TOP 09 není nutné referendum.

"Přijetí eura chceme načasovat na okamžik, kdy na něj budeme připraveni a bude to pro nás výhodné. Vstoupíme ve chvíli, kdy bude situace v eurozóně stabilizovaná," uvedl první místopředseda Miroslav Kalousek.

Josef Kopecký

idnes.cz, 8. 12. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme