Heger: Opakem boření je tvoření

Projev ministra zdravotnictví Leoše Hegera

22. 10. 2011

Dobrý den, vážené delegátky, vážení delegáti, dovolte, abych vás seznámil s prací na ministerstvu zdravotnictví. Ale předtím mi dovolte abych tak, jako J. Drábek poděkoval všem, kteří nám při tom velmi pomohli. Karlu Schwarzenbergovi za příklad moudrosti, rozvahy a důvěryhodnosti, kterou naše politika tolik potřebuje. Děkuji M. Kalouskovi, který je člověkem nezměrné energie sršící nápady a pevnými postoji. Mě, začátečníka ve velké politice, učil tomu, co k této profesi patří. Děkuji Petru Gazdíkovi, předsedovi poslaneckému klubu, který svojí pílí a velkorysostí stmelil poslanecký klub a je pozitivní oporou všech ministrů. Děkuji i všem kolegům ministrům Jaromíru Drábkovi také za skvělou a velmi častou spolupráci, všem poslancům, senátorům včetně paní předsedkyně senátorského klubu TOP 09 Soně Paukertové a mnoha členům TOP 09 a Starostů a nezávislých za velmi pozitivní spolupráci i uvnitř regionů.

A nyní tedy to, co se odehrálo ve zdravotnictví. V první řadě se nám daří připravovat a schvalovat reformní zákony a myslíme na to, že jsme tu hlavně pro občany a nemocné, ale i pro zdravotníky. Díky schválení zákona o službách naše zdravotnictví dostane zbrusu nový kodex, který nahradí socialistickou normu z 60. let. Posílili jsme práva pacienta, zejména dětí, nastavili povinnosti poskytovatelů zdravotní péče a novou definicí postupů jsme posílili práva lékaře při poskytování zdravotní péče. Novelizoli jsme zákon o veřejném zdravotním pojištění, kde jsme definovali nárok pacienta na dostupnost a povinnost zdravotních pojišťoven tuto péči zabezpečit. Je to razantní začátek reformy, ale zároveň musíme počítat i s tím, že nás čekají další kroky, protože zdravotnictví potřebuje kultivovat průběžně, aby při poskytování péče i preventivních opatření byly kroky vždy efektivní, v duchu nejnovějšího vývoje medicíny a aby se i v rámci ekonomických možností a očekávání společnosti vše naplňovalo. Nespokojenost zdravotníků je v posledních 20 letech problémem. Má na ni vliv systém i mzdy, které jsme zvedli u lékařů a ještě zvedneme u všech zdravotníků. Z hlediska ekonomického je důležitý připravovaný přechod na nový systém úhrad poskytovatelům formou platby za diagnózu.

Na zahraničních zkušenostech se ukazuje, že tak bude možné lépe alokovat prostředky a ušetřit v řádu miliard. Náš zdravotnický systém samozřejmě potřebuje, aby jeho financování bylo udržitelné a proto dochází ke zvyšování spoluúčasti pacientů. I  v této oblasti jsme pokročili, zvýší se poplatky za pobyt v nemocnicích. Vždy ověřujeme sociální dopad navrhovaných změn a zvyšujeme spoluúčast jen tak, aby to neohrozilo sociálně potřebné. Úkolem každého ministra je snaha o účelné využití prostředků. Ušetříme i díky administrativním změnám ve vedení řízení o úhradách léčiv. V přímo řízených organizacích jsme nastavili nový protikorupční systém, bylo zavedeno nakupování prostřednictvím elektronických aukcí a indicie z tohoto roku ukazují, že se v jednotlivých nemocnicích daří ušetřit desítky až stovky milionů korun. Minulý rok byl obtížný i kvůli akci "Děkujeme, odcházíme". Vyjednávání bylo složité a probíhalo ve velmi zjitřené atmosféře. Přesto se nám - myslím - podařilo, že dosažený konsensus je pro perspektivu a budoucnost českého zdravotnictví klíčový. Také proto jsme se zavázali v memorandu k růstu mezd, avšak je podmíněno zvyšováním efektivity. Velmi nám záleží na tom, aby spolupráce lékařů s celým systémem a jeho řízením byla kvalitní a aby se tak hospodařilo bez zbytečného plýtvání, což lékaři mohou velmi intenzivně ovlivnit. Stále je před námi spousta práce. Je třeba připravit zákon o zdravotních pojišťovnách, pomocí kterého chceme zvýšit odpovědnost i pravomoci zdravotních pojišťoven, ale zároveň dohled státu nad jejich činnostmi a zajištění všeho, co pacienti potřebují. Chceme, aby místa ve správních radách nebyla politickými trafikami. Chceme zásadně změnit a zlepšit řízení pojišťoven a spravování financí, abychom se do budoucna vyvarovali takových pochybností, jaké se v dnešních dnech odehrávají okolo systému IZIP. Druhou oblastí, kde je třeba přidat, je dlouhodobá péče. Obyvatelstvo stárne a sociální služby budou čím dál více důležité. Co naplat, že máme špičková pracoviště, traumacentra nebo ekologická centra, když na zotavení nebo dožívání pacientů potřebujeme více následné péče, rehabilitace či potřebné ošetřovatelství. Jsem rád, že jsme pravděpodobně s ministrem práce a sociálních věcí první z ministrů, kteří aktivně v této oblasti spolupracují. Rád bych jistě zmínil mnoho dalších oblastí, ale již nebudu zacházet do detailů vlastního zdravotnictví.

Na závěr musím konstatovat, že na dosažených úspěších se podílí i mnoho členů TOP 09 pracujících na ministerstvu zdravotnictví a musím jmenovat přinejmenším paní ředitelku Krausovou, pana náměstka Plíška a dodat, že jak říká náš předseda Karel Schwarzenberg, musíme makat, až se z nás bude kouřit. Zmíněné, podobně jako další mladí topáci, se opravdu snaží a bez toho už to dál opravdu rozhodně nepůjde. Jsem hrdý, že reformní práce jsou v plném proudu a jen málokterá práce doznává takových změn, jako je organizace zdravotnictví. Jsem rád, že i ve velké politice se nemusím měnit a mohu se dál řídit heslem, které se mi velmi osvědčilo v dřívějších profesích a které zároveň patří i do této programové diskuse. Je velmi jednoduché a budete si ho snadno pamatovat a řídit se jím. Říká se, že opakem boření je tvoření. Ať provází celou další činnost TOP 09.

Děkuji za pozornost.

Leoš Heger
ministr zdravotnictví

V Hradci Králové 22. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme