23. 10. 2011 | 11:00

Vážené dámy, vážení pánové, milí hosté.

Dovolte mi na samotném začátku mého projevu použít poslední bod z Programových východisek a principů, které jsou základními kameny TOP 09. Již více než dva roky je uvádíme na našich webových stránkách a tento poslední bod, co mám na mysli, připomínáme pod adresou na konci každého našeho emailu z TOP09. Mám, na mysli – „Úsměvů není nikdy dost. Neusmát se na nikoho za celý den je zločin“.

Rád bych v této souvislosti vyzval nás všechny, abychom se usmáli zejména na ty, kteří se domnívali, že jsme stranou pro jedny volby a že po rychlém vzplanutí opět zmizíme.

Dámy a pánové, jejich přání se nenaplnilo, naopak. TOP 09 je dnes jedinou skutečně konzervativní politickou stranou ve sněmovně. Stali jsme se třetí nejsilnější politickou silou ve sněmovně vůbec. Jsme hlavní reformní stranou současné koaliční vlády a nejsilnější českou politickou stranou v rámci Evropské lidové strany. Jako místopředseda odpovědný za zahraniční styky TOP 09 jsem se na svých cestách pravidelně setkával s našimi kolegy z Evropské lidové strany, kterým jsem TOP 09 v tomto roce již rozhodně nemusel nikterak představovat. Osobně to považuji za úspěch a měli bychom na to být patřičně pyšní. Chtěl bych z tohoto místa poděkovat Mirku Kalouskovi za to, že přišel s nápadem na TOP 09 a Karlu Schwarzenbergovi za to, že do toho šel. Díky vám a díky, že jste mi dali příležitost u toho být, ať už v rámci přípravného výboru nebo jako místopředseda v uplynulých dvou letech.

Osobně jsem přesvědčen, že to, co nás přivedlo až sem, co nás zároveň odlišuje od ostatních, jsou dva průvodní znaky TOP09. Jsou jimi důvěryhodnost a jednota. Zůstaňme v tomto svoji. Zůstaňme v tomto jiní než ostatní politické strany. Jsou to totiž principy, které nám závidí a hrozně, hrozně by si přáli, aby se jimi mohly pochlubit i ony. A protože tomu tak není a nedaří se jim ani narušit jednotu a důvěryhodnost alespoň u nás, snaží se přirozeně čas od času znevěrohodnit reformní úsilí jako celek, jak to dělá opozice, byť si sama potřebu reforem jistě také uvědomuje. Nebo se tu a tam snaží znepříjemnit život našemu předsedovi na poli politiky v Evropské unii, jak to dělá pro změnu jeden náš koaliční partner. A nebo když už žádný trumf k dispozici není, tak co třeba zkusit diskreditaci 1. místopředsedy před sněmem, jak se o to vtipně pokusily Věci veřejné.

Uchovejme si výhodu jednoty a důvěryhodnosti, kterou máme a která nás dovedla až sem.

V příštím roce nás čekají krajské a senátní volby. Abychom mohli zmíněné výhody naplno využít, je zapotřebí i nadále se zvýšeným úsilím pracovat na některých tématech a to jak v rovině dovnitř TOP 09, tak i navenek.

Dovnitř strany se především jedná - a to už bylo zde řečeno mnohokrát - o vzdělávání členské základny, které považuji za nedílnou součást přirozeného a zdravého rozvoje každé sebevědomé a profesionální politické strany. Hovořil o tom včera ve svém projevu předseda strany, hovořil o tom ve svém kandidátském projevu první místopředseda strany. Dáte-li mi důvěru, budu trvat na tom, aby toto téma nezapadlo a bylo stále prioritou.

Navenek je to otázka vysvětlování reformního úsilí, vysvětlování u veřejnosti a kladení většího důrazu i na jiné oblasti, než jen ty, které spravují naši ministři. To je úkol pro nás pro všechny. Často při představování a vysvětlování detailů reforem zapomínáme připomínat i onu základní vizi. Reformy samy o sobě nejsou cílem, ty jsou prostředkem k naplnění oné vize. Vize, jejímž základem je ČR prosperující, samozřejmě úspěšnější a v ní za několik let mnohem spokojenější občan.

Máme v tuto chvíli jedinečnou šanci. Některé země s reformami ještě nezačaly, některé začaly pozdě. Evropa se v tuto chvíli připravuje na něco, co nikdo dopředu neumí pojmenovat. Lidé nám dali důvěru, velká část z nich si stále uvědomuje, že na dluh žít nelze donekonečna. Máme ministerstva, která jsou pro naplnění předvolebních slibů v tomto směru klíčová. Máme dokonce jasno v tom, že neusilujeme o popularitu za každou cenu.

Tento sněm, dle mého názoru, potvrzuje stoprocentní důvěru předsedovi a prvnímu místopředsedovi a potvrzuje naši vizi pro Českou republiku, se kterou jsme přišli před dvěma lety. A pevně věřím, že to bude právě TOP 09, která svým dílem přispěje k formování vize i pro celou Evropu.

Dáte-li mi důvěru, chtěl bych tyto vize pomoci naplnit. Máme vizi, která je platná a přiblížit se k ní chceme v čele s Karlem Schwarzenbergem, ať už na hradě pražském nebo na jeho vlastním.

Děkuji všem za pozornost a vážím si vaší případné podpory.

Marek Ženíšek

V Hradci Králové 23. 10. 2011